Руска заплаха от въздуха вдигна на крак Тулча и Констанца

1
За първи път окръг Констанца получава предупреждение за въздушна опасност
За първи път окръг Констанца получава предупреждение за въздушна опасност Снимка: Асен Игнатов

За първи път окръг Констанца получава предупреждение за въздушна опасност

Жители на румънските окръзи Тулча и Констанца преживяха тревожна нощ, след като получиха предупредително съобщение за потенциална опасност от падащи въздушни обекти. Сигналът бе подаден чрез системата Ро-Алърт малко преди 03:00 часа сутринта.

Съобщението призоваваше гражданите да запазят спокойствие и да потърсят убежище в мазета или специално изградени укрития на гражданската защита. При липса на такива, хората бяха посъветвани да останат в домовете си, далеч от прозорци и външни стени. Очакваната продължителност на тревогата бе обявена за 90 минути.

Това е първият случай, в който подобно предупреждение достига до жителите на окръг Констанца. Досега такива сигнали са били изпращани само до населените места в Тулча, Браила и Галац.

Представители на Инспектората за извънредни ситуации в Тулча обясниха причината за тревогата: "Съобщението бе изпратено, след като структурите за национална отбрана и сигурност засякоха вероятност за атака от страна на Руската федерация срещу цели на територията на Украйна, в близост до румънската граница."

Те подчертаха, че целта на подобни съобщения е да информират населението в граничната зона на Румъния за потенциални рискове и да ги подготвят за евентуални мерки за безопасност.

Местните медии припомнят, че през изминалата година Румъния на няколко пъти съобщи за открити отломки от руски дронове на своя територия. Тези инциденти са следствие от атаки срещу украински обекти, разположени на отсрещния бряг на река Дунав.

Ситуацията повдига въпроси относно сигурността на румънското въздушно пространство и готовността на страната да реагира при подобни инциденти. Властите уверяват, че следят внимателно развитието на събитията и са готови да предприемат необходимите мерки за гарантиране безопасността на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Так держи, Вова, молодец!
    Бой по путката с черпака, докато не посинеят хохлите от бой! А после – с пушката за сини хохли! И ако полските курви или румънските мамалигари не щат да слушкат – бой и по тях, докато им уврат главите прости! Нека американските крастави псета да скимтят в ъгъла от страх!
  • 7
    1
    ...
    Натовски провокации и абсолютни фантасмагории. Плашенето на народа е най-старата тактика за манипулация. Уви в 21 век плебса продължава да кълве на нея.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари