Руска ракета удари търговски кораб Черно море

0
Румъния осъжда "безпрецедентна ескалация"
Румъния осъжда "безпрецедентна ескалация"

Румъния осъжда "безпрецедентна ескалация"

Румъния рязко осъди атаката срещу търговски кораб в Черно море, определяйки я като "безпрецедентна ескалация" в конфликта между Русия и Украйна. Министерството на външните работи на Румъния излезе с остра декларация, осъждаща действията на руските въоръжени сили срещу плавателен съд, транспортиращ зърно.

"Това събитие представлява безпрецедентна ескалация на действията на Руската федерация в незаконната и неоправдана война, която започна срещу Украйна. Преднамереното нападение срещу търговски кораб е сериозно нарушение на правилата на международното хуманитарно право, което регламентира воденето на война по море", заяви румънското външно министерство, цитирано от агенция Аджерпрес.

Дипломатическото ведомство на Румъния призова Москва да прекрати всякакви атаки срещу търговски плавателни съдове и да уважава свободата на корабоплаването в Черно море. Румънското министерство на външните работи изрази тревога от системното и безотговорно бомбардиране на украинската инфраструктура и кораби с хранителни товари от страна на Руската федерация, което застрашава глобалната продоволствена сигурност.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че руска ракета е ударила търговски кораб в Черно море, превозващ зърно от Украйна за Египет, без да има данни за пострадали. Информацията бе потвърдена от източник в корабоплавателния сектор пред агенция Ройтерс, който уточни, че инцидентът е станал през нощта в близост до устието на река Дунав.

Говорителят на украинските военноморски сили Дмитро Плетнчук заяви, че корабът се е намирал в "морската икономическа зона" на Румъния по време на атаката. Въпреки това, представител на румънската военноморска администрация Ирина Пушкаш уточни пред Ройтерс, че плавателният съд не е бил в румънски териториални води в момента на инцидента.

"Всичко, което мога да ви кажа за този кораб, е, че по това време той не е бил в наши териториални води", заяви Пушкаш, добавяйки, че румънските власти не са получавали искане за помощ във връзка със случая.

Инцидентът повдига сериозни въпроси относно сигурността на морските пътища в Черно море и потенциалното въздействие върху глобалната търговия със зърно в условията на продължаващия конфликт между Русия и Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    Истината
    Аз съм бесарабска смрадлива курва,кръстоска между циганин и турчин,затова не знам защо Руско-Турската война се нарича Освободителна.За моите предци мангалите тя всъщност е била лошо нещо защото сме били на страната на поробителя.От тях съм наследил афинитета към аналния секс,много обичам да ме порят манафи!
  • 2
    13
    до 1978
    1878 година няма държава България все още, че и договори да подписва
  • 0
    12
    нда,
    голям смях пада, когато история се учи от неграмотни блогове! Цирк!😁😁😁
  • 1
    11
    Истината
    До 10 Корекция на автора: да се чете Северна Добруджа, а не Северна Македония!
  • 0
    10
    Истината
    А кой е "100-годишният договор", между кои държави е, и кой трябва да "върне" Добруджа?! Това е поредната русофилистична манипулация и лъжа по темата. Румъния няма никакво задължение към България да връща нещо, подарено от руснаците като компенсация за анексията на Молдова. Русофилистиците се опитват да преставят ситуацията със Северна Македония, като проблем между България и Румъния, но това не е така. 1878г. пРоссия започва поредната си война с Османската държава, незнайно защо тази война е наречена "освободителна", по време на тази война анексира част от Молдова, за което "компенсира" Румъния с теротория от Османската държава - Северна Добруджа. Това е истината.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари