Ескалация на напрежението: Украйна и Русия разменят удари с дронове

0
Запорожие под обстрел, жителите са призовани да се укрият в убежища
Запорожие под обстрел, жителите са призовани да се укрият в убежища

Запорожие под обстрел, жителите са призовани да се укрият в убежища

В ранните часове на деня украинската столица Киев стана обект на поредната атака с безпилотни летателни апарати, изпратени от руските въоръжени сили. Системите за противовъздушна отбрана на Украйна бяха активирани в покрайнините на града, опитвайки се да неутрализират заплахата. Информацията беше потвърдена от военната администрация на Киев чрез съобщение в платформата Телеграм.

Жители на украинската столица съобщиха, че са чули няколко експлозии, които според тях са били резултат от дейността на противовъздушната отбрана. Тези свидетелства подчертават напрегнатата ситуация, в която се намира градът.

Междувременно, град Запорожие също се оказа под прицел, подложен на интензивен обстрел. Иван Федоров, ръководител на регионалната военна администрация, призова жителите да потърсят убежище в специално оборудваните за целта места. Въздушната тревога беше обявена в няколко украински региона след информация за изстрелване на дронове камикадзе "Шахед" от руска страна.

В отговор на тези действия, украинските въоръжени сили предприеха контрамерки, изстрелвайки серия от дронове срещу няколко западни руски региона. Василий Анохин, губернатор на Смоленска област, граничеща с Беларус, съобщи за унищожаването на седем украински дрона над територията на областта.

Андрей Кличков, губернатор на Орловска област, потвърди неутрализирането на един дрон от руските сили за противовъздушна отбрана. Най-мащабната атака изглежда е била насочена към Брянска област, където според губернатора Александър Богомаз са били унищожени най-малко 14 украински бойни дрона.

Украинската страна твърди, че техните удари са насочени към ключови обекти на руската военна, енергийна и транспортна инфраструктура, които са от стратегическо значение за военните усилия на Москва. Въпреки това, точният мащаб на нанесените щети остава неясен, тъй като руските официални лица рядко разкриват пълната информация за последствията от украинските атаки.

През последните две години Украйна значително е увеличила вътрешното си производство на безпилотни летателни апарати, което ѝ позволява да интензифицира атаките срещу руска територия. Тази тенденция показва, че конфликтът навлиза в нова фаза, характеризираща се с по-активно използване на високотехнологични оръжия и тактики за дистанционни удари.

Ситуацията остава изключително напрегната, като и двете страни продължават да демонстрират готовност за ескалация на военните действия. Международната общност следи с безпокойство развитието на събитията, призовавайки за дипломатическо решение на конфликта и прекратяване на военните действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Фък дъ УКР
    Смърт на бандеронацизма! Слава на Русия и бой с дроновете по нашмърканата киевска маймуна!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари