Русия подготвя „мрежов суверенитет“ – откъсване от световния интернет

0
Задължават интернет доставчиците да инсталират специални блокиращи устройства
Задължават интернет доставчиците да инсталират специални блокиращи устройства Снимка: Асен Игнатов / Архив

Задължават интернет доставчиците да инсталират специални блокиращи устройства

Русия продължава да работи по създаването на „мрежов суверенитет“, който би позволил на страната да се откъсне от глобалната интернет мрежа. В бюджета за 2025-2027 г. са предвидени 10 млрд. рубли (100 млн. евро) ежегодно за целта.

.Плановете за подготовка на руския интернет за изолация досега са били част от проекта „Информационна безопасност“, част от програмата „Цифрова икономика на Руската федерация“. Сенаторът Андрей Клишас, съавтор на закона за „суверенен интернет“, уточнява, че тези планове са част от по-широката стратегия за създаване на самостоятелен руски интернет, който да бъде напълно контролиран от държавата.

Финансиране на програми за пропаганда и борба с VPN

В новия бюджет е предвидено и увеличаване на финансирането на програми за пропаганда в мрежата. Институтът за развитие на интернет ще получи 25 млрд. рубли (250 млн. евро) за „налагане на духовно-нравствени ценности“.

Роскомнадзор“ ще вземе 59 млрд. рубли (590 млн. евро) за борба с VPN – средство за преодоляване на интернет бариерите и достъп до забранени сайтове.

Технологично подсилване на цензурата

Всички интернет провайдери ще бъдат задължени да поставят специални устройства, които допълнително да блокират забранените ресурси и да не позволят да се пренебрегне цензурата. Новите сървъри и софтуер ще ограничат 96% от достъпа до VPN в Русия до 2030 г., твърдят властите.

Целта на „суверенния рунет“

Всичко това е в изпълнение на нареждането на Путин да бъде създаден „суверенен рунет“, който да работи само в Русия и изцяло да се контролира от държавата. Това ще позволи на Русия да се откъсне от глобалната интернет мрежа и да създаде самостоятелен интернет, който да бъде напълно контролиран от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Гочо
    Да,властта в Кремъл е в такава агония,че вчера превзе Угледар,отвори път за освобождаване на Донецк от бандеронацистите и наби канчето на киевската нашмъркана маймуна 🐒
  • 1
    7
    гочо
    Поредната новина от Русия която потвърждава агонията на властта в Кремъл. Това са действия продиктувани не от силата на Русия, а от нейната слабост. Властта е до такава степен компрометирана и слаба, че вижда във всичко заплаха за нея.
  • 2
    6
    До оня идиот
    Идиото, на изборите този месец ще се явят над 30 партии и коалиции, ти тъп ли си,че не можеш да направиш информиран избор ? Или викаш,тебе мазната банкянска мутра те устройва,много ти е готино да те краде и ебе, а ?
  • 1
    5
    ЗеленскиНет
    Скоро аз ще съм съвсем НЕТ и онлайн и на живо като ме изкарат от бункера и ме настанят в клетка в московската зоологическа градина оххх оххх
  • -2
    4
    оня
    до умника с №2, я ни кажи, за кого аджеба да гласуваме?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари