Русенци могат да гледат китайска опера в Доходното здание

4

Преводът на постановката е със субтитри

Изключително красива история за неосъществената любов – за това разказва операта „Среща сред цъфналите праскови“, която русенската публика ще може да гледа на 6 юли, от 19:00 часа, на Голяма сцена на Доходното здание. Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера.

Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и сега гостува в Русе по покана на ДТ „Сава Огнянов“, за да могат русенци да усетят досег с традиционното китайско сценично изкуство.

Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения.

Сред знаковите ѝ постановки са „Павилионът на божурите“, „Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.

Сюжетът: „На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно...“

Гостуването се осъществява в сътрудничество с посолството на Китай в България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически връзки между двете страни. Благодарение на Община Русе, програма „Култура“ и Фондация „Косьо Станев“, спектакълът ще се играе безплатно в Русе.

ПРЕВОДЪТ НА ПОСТАНОВКАТА Е СЪС СУБТИТРИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари