Боян Иванов: Фестивал на сцената в Русе е моя осъществена мечта

0
Русенският театър се готви за старта на новия творчески сезон
Русенският театър се готви за старта на новия творчески сезон Снимка: БТА

Русенският театър се готви за старта на новия творчески сезон

Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" се готви за старта на новия творчески сезон, който обещава да бъде изключително богат и разнообразен. Директорът на театъра Боян Иванов разкри пред БТА амбициозната програма, която включва премиери на нови спектакли, участие в международни фестивали и дори създаването на нов театрален фестивал в Русе.

Премиери и специални събития

Новият сезон на Русенския театър ще започне на 13 септември с премиерата на спектакъла "Опит за летене" по Йордан Радичков. Постановката е под режисурата на Недялко Делчев, а в нея участват почти всички актьори от трупата на театъра, като гост-актьор е Алексей Кожухаров. Сценографията е дело на Борис Хаджигеоргиев, музиката е композирана от Пламен Мирчев-Мирона, а видеото е създадено от Димитър Сарджев.

Боян Иванов съобщи, че през сезона ще има още едно представление по Радичков – "Лазарица", което ще бъде представено по-късно през годината. Тази постановка е специално подготвена във връзка с 95-годишнината от рождението на писателя.

Първи театрален фестивал в Русе

Особено вълнуващо за театралната общност в Русе е първото издание на фестивала "Есенни театрални срещи в Русе", който ще се проведе от 8 до 13 октомври. Иванов споделя, че това е една от големите му мечти, когато става директор на театъра. Фестивалът ще бъде открит със спектакъла "Странна случка с куче през нощта", с който русенската трупа ще участва и на международния фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив.

Програмата на фестивала ще включва не само театрални постановки, но и други културни събития като представяне на книги, срещи с автографи, изложби и прожекции на филми. Специален акцент ще бъде поставен върху писателката Здравка Евтимова, която ще представи своя нова книга. Фестивалът ще завърши с документалния филм "Цветана Манева през времето", посветен на 80-годишнината на голямата българска актриса.

Нови проекти и предизвикателства

До края на календарната година Русенският театър ще предложи още една премиера – спектакъла "БиФем" по пиесата на Людмила Петрушевска, който ще бъде представен на 25 септември. Режисьор на постановката е Ростислав Георгиев, който спечели конкурса за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" през 2022 година.

Освен това, в новия сезон се планира и постановка на "Крал Лир" от Шекспир, като в момента се водят преговори с румънски режисьор за реализацията ѝ. Иванов също съобщи, че през началото на следващата година ще бъде поставена испанската пиеса "Последният етаж", с участието на Владимир Зомбори и Александра Сърчаджиева.

Успехи и предстоящи цели

Иванов сподели, че изминалият сезон е бил успешен за Русенския театър, с участия на всички големи фестивали в страната и номинации за престижни театрални награди като "Икар" и "Аскеер". Въпреки постигнатите успехи, той признава, че предстоящият сезон ще бъде предизвикателство, тъй като летвата е вдигната високо.

Една от основните цели на театъра за новия сезон е по-голямо разнообразие в репертоара. Иванов отбелязва, че е важно да се постигне баланс между комерсиалните представления и тези с по-дълбоко съдържание, които да привлекат и задържат вниманието на русенската публика.

Финансово състояние и бъдещи планове

Финансовото състояние на Русенския театър е стабилно, което позволява реализирането на амбициозните проекти. Иванов сподели, че се планират инвестиции в нови транспортни средства, както и ремонт на малката сцена на театъра. Това ще допринесе за подобряване на условията както за артистите, така и за публиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Неспокоен
    А ще поканите ли семейство Милкови на Фестивала? До сега кметицата не е имала обществено значими прояви след смяната на фамилията си. Да не би да е надула балона?
  • 0
    3
    Спокоен до 2
    Опера Русе някога имаше бляскав екип от музиканти. В момента нямам представа, загубих интерес от няколко години.
  • 4
    2
    въпрос
    А защо му е на 50 хиляден предимно пенсионерски град русенска опера?
  • 4
    1
    Браво!
    Ето как се прави! И залите пълни, и пари се печелят, и глътчица свеж повей има в сивотата на разкопания Русе. Просто се работи с грамотни и талантливи хора. Резултатите са налице. Опера Русе, нещо опит да обмените с театъра, да ви понаучат как се случват нещата?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари