Русенският театър ще почете Христо Ботев със специално издание на спектакъла „Духът на поета“

1

Постановката ще бъде играна на 2 юни от 17:00 часа

ДТ „Сава Огнянов“ отваря врати за всички патриоти и родолюбиви русенци на 2 юни със специално издание на спектакъла „Духът на поета“ от Стефан Цанев. По този начин екипът отдава почит към Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и се включва към събитията, с които Община Русе ще отбележи датата.

Началото е от 17:00 часа в Камерна зала на театъра.

Денят се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.

На този ден „Духът на поета“ звучи още по-силно предвид посланията на пиесата на Стефан Цанев, с режисьор Ивайло Ненов. Сценография и костюми Петя Боюкова, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват Кадри Хабил, Милен Димитров, Борислав Апостолов.

Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг? Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека.

Ивайло Ненов

Пожелавам от все сърце успех на целия екип, осъществил постановката на „Духът на поета“ в град Русе. Артисти, благодаря ви, че вдъхвате живот на моите думи. Надявам се духът на поетите и на артистите да продължи да смущава спокойствието и гузните съвести на всички властници, които осребряват любовта си към Отечеството. На добър час и дълбок поклон!

Стефан Цанев

Като комплимент към своята публика, ДТ „Сава Огнянов“ прави и намаление на цените на билетите за „Духът на поета“ на 2 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари