Русенският митрополит Наум се срещна с българската общност в румънския град Търговище

0

Митрополит Наум посети храм „Свети Нифон“

На 11 август 2024 година, в 17:30 часа, Русенският митрополит Наум посети румънския град Търговище, където се срещна с българската общност, обитаваща този район. Посещението започна с поклонение в храм „Св. Нифон“, известен като храм на българите. Митрополит Наум беше топло посрещнат от предстоятеля на храма и архиерейски наместник на Търговище-Юг отец Мариус Стан и отец Георге Петре.

По време на посещението, малко момиче, облечено в традиционна българска носия, поднесе на митрополита хляб и сол – жест, символизиращ гостоприемството и уважението на българската общност към своя духовен водач. Влизайки в храма, митрополит Наум бе приветстван с овации от събралите се българи и румънци, което създаде особено вълнуваща атмосфера.

Митрополит Наум се поклони на светите мощи в храма и се обърна със слово към вярващите, които го очакваха с голямо вълнение. Произнесена беше Господнята молитва „Отче наш“ на български език, което придаде особена тържественост на момента.

След службата, митрополит Наум посети младежкия център при храма, където проведе задушевен разговор с нашите сънародници. Срещата продължи в седалището на Асоциация „Заедно“ в квартал „Матей войвода“, където митрополитът беше приветстван от председателя на асоциацията г-н Мариан Костаке. Домакините показаха на митрополита техния етнографски музей, където са събрани ценни артефакти, свързани с историята и културата на българската общност в Търговище. В паметната книга на асоциацията митрополит Наум остави бележка, като отбеляза значимостта на поддържането на българските традиции и дух в чужбина.

Вечерта Русенският митрополит, заедно със своя домакин – търговищкия архиепископ и митрополит Нифон, посети напълно реставрирания девически манастир „Вифоръта“, където отново се поклони и изрази своята благодарност за топлото посрещане и възможността да се докосне до духовните корени на българската общност в Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари