Русенският митрополит Наум ще посети румънския град Търговище

0
Празникът на св. Нифон ще събере духовници от Румъния и България
Празникът на св. Нифон ще събере духовници от Румъния и България Снимка: БТА

Празникът на св. Нифон ще събере духовници от Румъния и България

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще осъществи визита в румънския град Търговище по покана на патриаршеския екзарх, архиепископ и митрополит д-р Нифон от Търговище. Посещението на митрополит Наум е част от тържествата в чест на Св. йерарх Нифон, патриарх Константинополски и митрополит на Влашко, първият канонизиран светец на влашка земя, чиито мощи се намират в катедралата на старопрестолния румънски град.

Тържествените събития ще започнат на 10 август с вечерня на открито, която ще бъде отслужена в 18:00 часа местно (и българско) време. По-късно, в 19:00 часа, ще стартира литийно шествие през центъра на Търговище, в което ще участват над 3000 младежи от търговищката архиепископия, предава БТА. По време на тези събития вярващите ще имат възможността да се поклонят на мощите на св. Нифон Константинополски и на св. Нектарий Егински, които са донесени от букурещкия манастир „Раду Вода“.

Русенският митрополит Наум ще се поклони в храм „Св. Нифон“ в 17:30 часа, където ще бъде посрещнат от предстоятеля на храма и протопоп, отец Мариус Стан. След молитвата „Отче наш“, която митрополит Наум ще произнесе на български език, той ще се срещне с българската общност в града. Срещата ще се състои в седалището на Асоциация „Заедно“ в квартал „Матей войвода“.

На следващия ден, 11 август, утренята и Божествената св. Литургия ще бъдат отслужени по традиция на открито върху летен олтар, разположен в съседство с катедралата в Търговище. В литургията ще вземат участие румънски архиереи и гости от чужбина, сред които и митрополит Наум. Програмата включва и поклонение в свети обители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари