Русенски ученици участват в международна "Еразъм+" програма

0
Възпитаници на ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Полша
Възпитаници на ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Полша Снимка: РУО - Русе

Възпитаници на ПГО „Недка Иван Лазарова“ посетиха Полша

В края на август 2024 година, група ученици от Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" - Русе взеха участие в международен проект, насочен към изследване на славянските корени. Проектът, озаглавен "Searchers of Slavic Roots of Identity" ("Изследователи на корените на славянската идентичност"), се проведе в Полша и събра млади хора от пет славянски държави - България, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и страната-домакин.

Инициативата, реализирана по програма "Еразъм+", имаше за цел да развие ключови европейски и междуличностни умения сред участниците, както и да задълбочи познанията им за общата история и култура на славянските народи. Проектът постави акцент върху изграждането на социални и граждански компетенции, които са от съществено значение за младите хора в съвременния глобализиран свят.

Програмата включваше разнообразни дейности, насочени към сближаване на учениците от различните страни. Сред тях бяха интеграционни игри, които помогнаха за разчупване на ледовете между участниците и създаване на приятелска атмосфера. Проведоха се и семинари за мултикултурно обучение, които дадоха възможност на младежите да се запознаят с различни аспекти на славянските култури и да обменят опит.

Един от акцентите в програмата бе панелният дебат под мотото "Култура и история на славяните – междукултурен диалог". Това събитие предостави платформа за учениците да дискутират важни теми, свързани с тяхното общо културно наследство, и да изразят своите възгледи по въпроси, касаещи славянската идентичност в съвременния контекст.

Проектът убедително демонстрира, че младото поколение се отличава с отвореност към междукултурен, поколенчески и социален диалог. Участниците показаха завидна креативност в екипната дигитална работа, използвайки модерни технологии за създаване и представяне на своите проекти.

Това международно сътрудничество не само обогати знанията на учениците за славянската култура и история, но и им предостави ценна възможност за създаване на трансгранични приятелства и разширяване на личните им хоризонти. Опитът, придобит по време на проекта, несъмнено ще бъде от полза за бъдещото им личностно и професионално развитие.

Инициативи като "Searchers of Slavic Roots of Identity" играят ключова роля в изграждането на мост между различните славянски култури и допринасят за укрепването на общоевропейската идентичност сред младежта. Те насърчават разбирането и уважението към културното многообразие, като същевременно подчертават общите корени и ценности на славянските народи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари