Русенският университет прие рекорден брой чуждестранни студенти по програма Еразъм+

0

Младежите бяха посрещнати с народна музика и питка

Русенският университет посрещна рекорден брой чуждестранни студенти по програма ЕРАЗЪМ+ за зимния семестър на академичната 2024/2025 година. На 25 септември 2024 година в зала 2.101 на учебното заведение се проведе официална церемония за посрещане на 70 младежи от 22 университета в 10 държави.

Тазгодишният прием бележи връх в историята на университета по отношение на входящата мобилност за зимен семестър. За сравнение, през същия период на миналата академична година броят на приетите студенти е бил 62 от осем държави.

Чуждестранните възпитаници, които ще се обучават в русенската алма матер, идват от Грузия, Италия, Испания, Йордания, Малайзия, Мексико, Румъния, Сърбия, Турция и Франция. Те ще прекарат в България един или два семестъра, като се наблюдава увеличение на броя на тези, избрали целогодишно обучение - 19 спрямо 12 през предходната академична година.

Посрещането на новите студенти премина под знака на българските традиции. Облечени в народни носии, техни български колеги ги приветстваха с фолклорна музика, питка с шарена сол и китки здравец.

Заместник-ректорът по международно сътрудничество доцент доктор Галина Иванова откри церемонията с топло "Добре дошли!" и пожелания за успех. Тя запозна гостите със структурата на университета, организацията на учебния процес и специфичните особености на тяхното обучение.

Ректорът професор доктор инженер Генчо Попов също отправи приветствие към чуждестранните студенти: "Убеден съм, че ще имате време да се запознаете с традициите и обичаите на българите, да опознаете прекрасния град Русе, нашата природа и културно-историческо наследство. От името на академичното ръководство ви пожелавам прекрасни преживявания в България и в Русе".

Сред новодошлите се открояват няколко по-големи групи. Най-многобройна е испанската - 29 студенти от 10 различни университета. От един университет най-много представители - 13, идват от ЕСЕ, Париж, Франция. Значителна е и румънската група - общо 20 студенти, от които 12 са от Националния университет за наука и технологии "Политехника" Букурещ - Университетски център Питещ, а останалите 8 - от Военноморска академия "Мирча чел Бътрън", град Констанца.

Положителна тенденция, наблюдавана за трета поредна година, е желанието на част от студентите, първоначално планирали едносеместриално обучение, да удължат престоя си с още един семестър, впечатлени от условията в Русенския университет.

Друг повод за гордост е разширяването на международните партньорства на висшето училище. За първи път то посреща студенти от пет нови университета в Мексико, Италия, Испания, Сърбия и Турция, с които досега не е осъществяван обмен по програма ЕРАЗЪМ+.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    студент
    Русенският университет се преименува в турското училище.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари