Русенската следа в съдбоносните процеси на единението между Княжество България с Източна Румелия

1
Библиотеката „Любен Каравелов” припомня ролята на града в събитията от 1885 година
Библиотеката „Любен Каравелов” припомня ролята на града в събитията от 1885 година Снимка: РБ “Любен Каравелов”

Библиотеката „Любен Каравелов” припомня ролята на града в събитията от 1885 година

Русе отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, което се случва на 6 септември 1885 година. По този повод Регионалната библиотека „Любен Каравелов” отправи поздрав към гражданите, подчертавайки важната роля на града в историческите събития, довели до този значим акт за българската нация.

Русенската връзка със Съединението е неоспорима. Един от ключовите организатори на събитията – Захари Стоянов, ръководил Българския таен революционен комитет, който подготвя Съединението, е живял в Русе както преди, така и след Освобождението. Освен това, княз Александър I Батенберг, под чието управление Съединението става факт, е често посещавал града, а днес неговото име носи площадът в центъра на Русе, където се намира паметникът на загиналите войници от Пети пехотен дунавски полк.

Този полк играе значима роля в сръбско-българската война, последвала Съединението, и остава в историята със своята смелост и саможертва. Паметникът на войниците, разположен на площада пред библиотеката, е символ на националната памет и място, където ежегодно се отдава почит на героите.

Съединението остава един от най-величествените моменти в българската история, който дава на народа чувство за гордост и увереност в бъдещето на страната. Събитията от 1885 година продължават да вдъхновяват и обединяват българите, припомня Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в своето послание към гражданите на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари