Русенската митрополия иска да строи църква в квартал "Дружба"

1
Предвижда се храмът да бъде изграден върху общински терен с площ около 3000 квадратни метра
Предвижда се храмът да бъде изграден върху общински терен с площ около 3000 квадратни метра Снимка: Facebook / Русенки Митрополит Наум

Предвижда се храмът да бъде изграден върху общински терен с площ около 3000 квадратни метра

Община Русе получи искане от Русенската митрополия за учредяване на безвъзмездно право на строеж на православен храм върху общински терен в квартал "Дружба". Заместник-кметът на града, Златомира Стефанова, предложи темата за обсъждане и гласуване по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Парцелът, предвиден за храма, е с площ от 3182 квадратни метра. Проектът предвижда застроената площ на храма да бъде 158,73 кв. метра, а общата разгъната застроена площ - 200,22 кв. метра. Камбанарията ще достига височина от 13,6 метра, като това ще бъде основният архитектурен акцент на новия храм.

Важни точки от заседанието на Общинския съвет в Русе

Заседанието на Общинския съвет в Русе включва повече от 60 точки в дневния ред, като освен въпроса за новия православен храм, има и редица други важни теми за разглеждане.

Сред обсъжданите въпроси е състоянието на обществения транспорт в града, което се очаква да привлече особено внимание. В същото заседание ще се дискутира и предложението за подпомагане на сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради при кандидатстване по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I". Тази процедура е част от националната инициатива за енергийна ефективност, финансирана по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Проект за озеленяване и подобряване на въздуха

Община Русе ще кандидатства по програма "Околна среда" 2021-2027 година с проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града. Този проект предвижда озеленяване на междублоковите пространства в рамките на градската среда, като мярка за намаляване на замърсяването.

Социални проекти и подкрепа на деца бежанци

Друг важен въпрос за обсъждане ще бъде одобряването на меморандум за партньорство със сдружение "SOS Детски селища България" за предоставянето на социалната услуга "Подкрепа начало на самостоятелен живот". Освен това Общинският съвет ще разгледа и споразумение за финансиране между "УНИЦЕФ" и Община Русе за проект, който цели повишаване на капацитета и подкрепа за предоставянето на специализирана грижа за непридружени и разделени деца бежанци. Тези деца са настанени в Кризисния център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск в Русе.

Проекти в образованието и бюджета на Община Русе

На заседанието ще бъде разгледана и докладна записка, свързана с осигуряване на съфинансиране по проект за изграждане на физкултурен салон и топла връзка към основно училище "Никола Обретенов". Този проект вече е одобрен от Министерството на образованието и науката, което го прави ключов приоритет за общината.

Към дневния ред е включено и предложение за корекция на бюджета на Община Русе за 2024 година, което ще позволи финансирането на нови проекти и инициативи в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    daskal
    А не иска ли да построи една трапезария за бездомни и безпомощни хора? Или приют? Не иска ли да се грижи са болните старци, които не могат да се обслужват сами?
  • 0
    1
    Пътник
    Важно е градския транспорт да стане както преди,на 10 минути през делничен ден,идват избори,пътниците от трета възраст едва ли ще гласуваме по съвест.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари