Русенка разгадава магията на водата

0
Документален филм разкрива българския принос в аквафотомиката
Документален филм разкрива българския принос в аквафотомиката Снимка: БНТ

Документален филм разкрива българския принос в аквафотомиката

Документалният филм "Бледо синя точка", посветен на науката Аквафотомика и нейната създателка - българката професор Румяна Ценкова, предизвика огромен интерес сред публиката по време на Дните на японската култура в България. Събитието, част от 35-годишната традиция на културния обмен между двете страни, привлече множество зрители, запленени от космическото измерение на водата и революционната наука, родена преди близо две десетилетия на японска земя, предава БНТ.

Професор Румяна Ценкова, родом от град Русе, добре позната на българската публика от многобройните репортажи и интервюта по Българската национална телевизия през годините, основава Аквафотомиката през 2005 година. Тази иновативна научна дисциплина разкрива неподозирани аспекти на водата и нейното значение за живота на нашата планета.

В интервю професор Ценкова споделя: "Водата не е просто една молекула, а е общество от молекули. Филмът е посветен на това - колкото повече знаем за водата, толкова повече можем да го прилагаме в нашия живот. Защото една молекула не прави нищо, прави го мрежата от молекули, които са свързани."

Заглавието на филма "Бледо синя точка" е вдъхновено от известната снимка на Земята, направена от космическия апарат "Воаяджър 1" на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) през 1997 година от разстояние 6 милиарда километра. Бледосиният цвят на планетата ни в тази снимка символизира водата - носител на космическа информация за Земята, човечеството и нашата връзка с природата и Вселената.

Филмът повдига въпроса дали в ерата на технологичния и материален прогрес ние, земните жители, все още осъзнаваме величието на природата и Вселената. Освен професор Ценкова, в документалната лента участват и двама висши свещеници от светилището Тенкава, представящи японската перспектива за вродената връзка на човека с космоса.

Режисьорът Коджи Нишиджима разказва за вдъхновението си да създаде този филм: "Отдавна искам да направя филм за магията на водата и тук на земята, и в Големия свят. И заедно със съпругата ми през 2007 година отидохме в България в Павел баня, не като другите туристи. България е богата на минерални води, с мили хора и топли човешки отношения. И когато се срещнахме с професор Румяна Ценкова и нейната Аквафотомика реших да направя този филм с нея."

Творбата подчертава огромния потенциал за българо-японско сътрудничество в областта на Аквафотомиката. Уникалната способност на професор Ценкова да разчита информацията, съдържаща се във водните молекули, включително и в човешкото тяло, открива нови хоризонти в сферите на здравеопазването, строителството и селското стопанство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Убеден
    Само Дунав-Рс Долу Путин-Кремъл!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари