Русе отбеляза 139 години от Съединението с тържествена церемония

3

Почетен караул и благодарствен молебен пред Паметника на загиналите

139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана с тържествена церемония в Русе, като основната част от събитията се проведоха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Организатор на церемонията беше Община Русе, а сред официалните лица присъстваха областният управител Драгомир Драганов и неговият заместник Георги Георгиев.

В своето слово Драганов припомни важни моменти от историята, като подчерта ролята на княз Александър Батенберг и правителството на Петко Каравелов в процеса на обединение. Той акцентира върху необходимостта от активен граждански дух и призова да се преодолеят пречките пред съвременното общество, сред които отчуждението, апатията и бягството от отговорност. Според него тези фактори възпрепятстват както личностното развитие, така и общия стремеж към просперитет.

„Нека имаме куража да зачеркнем несправедливостта в ежедневието си и заедно да се борим с реалните предизвикателства на нашето време“, призова Драганов и благодари на гражданите на Русе за техния принос към развитието на града. Той допълни, че уроците от миналото и силата на предците ни трябва да бъдат пример за обединение и справяне с предизвикателствата.

Кметът на Русе Пенчо Милков също се обърна към присъстващите, като подчерта важността на националните каузи и обединението на нацията. „Големите победи на България са постигнати, когато страната е разполагала с мощна армия и гъвкава външна политика,“ посочи Милков, като отбеляза, че националните цели трябва да бъдат ясно формулирани и преследвани с единство и решителност.

Тържествената церемония включваше и религиозен ритуал – заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за Съединението, отслужени от Негово Преосвещенство Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници от Русенска Света Митрополия. Макарий подчерта духовното измерение на Съединението, като отбеляза, че този акт е плод на усилията и саможертвата на българския народ, без външна намеса.

Присъстващите имаха възможност да чуят части от възванието на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението, както и стихотворението „Обет пред България“ от Матей Шопкин. В чест на героите, участвали в Съединението, беше построен почетен караул, който бе приет от командира на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от представители на различни институции и организации, както и от граждани на Русе.

Сред официалните гости на церемонията бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, народните представители Георги Кръстев и Иван Иванов, както и бившият заместник областен управител Синан Хебибов. На събитието присъстваха и други ръководители на институции от региона, военни представители и граждани, дошли да отдадат почит към значимото историческо събитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    daskal
    Ебаната в гъза бесарабска куросмучеща и лайноядеща курва мартинчо пак е писал от мое име,да му еба майката в гъза разпран да му еба - но какво е искало да каже бесарабското гнусно лайно: Аз съм руска курва и по цял ден лежа на фронта в окопите на украинците които ме полят по всички дупки на тялото. Очаквам с надежда да дойдат "братските" руски войски и ме освободят от сексуалното насилие и се предам доброволно в ръцете им и започна истинско порене с любимите ми руски гейтаци.- точно така,ебаната и воняща на кенеф курва мартинчо духа на руснаци,затова е толкова про хохълски настроен
  • 1
    14
    Куролап Зеленски
    И аз викам - един голям КУР за ебаните ФАЩ,оставиха ме да ме ебат руснаците в гъза и устата!
  • 1
    13
    Ебачът на Зеленски в гъза и...
    Смрадливият ебан в гъза бесарабски куросмук мартинчо е искал да каже: Съединението е събитие което поправи частично разкъсването на българските територии следствие на САЩската окупация, представена нагло като освобождение. Гневът на САЩ от това, че искаме да водим независима политика е доказателство, че намеренията са далеч от освобождение, по-скоро окупация и налагане на джендърски влияние.Единствено умствено изостанала бесарабска куросмучеща курва като мартинчо може да вярва,че България е можела да се освободи без Русия,защото лайнояда мартинчо е отраснал във външен кенеф в клоаката УСрайна и няма никаква представа от българска история,да му еба путката майна да му еба на тоя вонящ лайнояд!
  • -1
    12
    Порещ руски гъзове
    Съединението е събитие което поправи частично разкъсването на българските територии следствие на руската окупация, представена нагло като освобождение. Гневът на Русия от това, че искаме да водим независима политика е доказателство, че намеренията са далеч от освобождение, по-скоро окупация и налагане на руско влияние. Ако нямаше така наречена руско-турска война, българските земи щяха да се освободят в рамките на Нова България, така като това стана с останалите над 40 държави в разпадащата се Отоманска империя. Самоосвобождението и създаване на независима държава, а не на руски анклаф, нямаше да подтикне Великите сили да ни режат и разделят, тъй като поводът, че ще сме зависима на Русия държава, нямаше да съществува. Така нареченото освобождение, донесе много злини на България което Съединението частично поправи. Да бъде проклет денят в който руснаци стъпиха на българската земя и донесоха зло и мизерия в милата ни Родина.
  • 0
    11
    Вл. Куролапович Путин
    Не "Съединението прави силата", а " Със Съединените щати прави силата"! Това да го разбере с промитите си със съветска пропаганда безмозъчни тикви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари