Румен Радев в Женева: ЦЕРН обединява науката в името на човечеството

0

Президентът призовава за засилено международно сътрудничество в областта на научните изследвания

На тържествена церемония в Женева, посветена на 70-годишнината от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), българският президент Румен Радев изтъкна значимостта на организацията не само като водещ научноизследователски център, но и като пример за успешно международно сътрудничество в полза на човечеството.

"ЦЕРН е не само организация за водещи научни изследвания, а успешен пример за напредъка на обединените усилия в името на човечеството", заяви президентът Радев пред аудитория, включваща държавни и правителствени ръководители на страни членки на ЦЕРН.

Сред присъстващите бяха президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, президентът на Италианската република Серджо Матарела, президентът на Словашката република Петер Пелегрини, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Латвия Евика Силиня, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и Нейно Кралско Височество Астрид, принцеса на Кралство Белгия.

В своето изказване държавният глава подчерта ангажимента на България към мисията за развитие на научния потенциал в подкрепа на мира и позитивното развитие на обществата, особено в контекста на нарастващата глобална конкуренция.

Президентът Радев акцентира върху ключовата роля на ЦЕРН за обединяването на науката, образованието и бизнеса в постигането на новите европейски приоритети за повишаване на конкурентоспособността и развитие на "чиста индустрия" чрез научни изследвания и иновации. "Преди всичко ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката в бъдещето", подчерта той.

2024 година бележи и 25-годишнината от присъединяването на България към ЦЕРН. Президентът Радев отбеляза значителния принос на над 100 български учени, инженери и техници, участващи в различни проекти на организацията. Той специално подчерта ролята на българските специалисти в създаването на конструкцията на детектора CMS, който изигра ключова роля за откриването на бозона на Хигс.

Радев изрази амбицията на България да изгради Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, използвайки технология от ЦЕРН. Този институт би съчетавал научна дейност с практическо приложение в лечението на онкологични заболявания.

Държавният глава изрази благодарност за образователните инициативи на ЦЕРН, които предоставят възможности на български студенти, учители и изследователи. Той отбеляза, че над 800 български учители са преминали през различни образователни програми на организацията, определяйки този опит като "безценен" за подготовката на младото поколение за бъдещите предизвикателства.

По време на визитата си в Женева президентът Радев проведе среща с българските учени, работещи в ЦЕРН, изразявайки своята признателност за техните научни постижения и принос за утвърждаването на България като една от водещите страни в областта на научните изследвания с широко приложение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари