Румен Радев трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство

0
ГЕРБ - СДС вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат
ГЕРБ - СДС вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат Снимка: Румен Радев / Facebook

ГЕРБ - СДС вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат

След неуспешния опит на ГЕРБ - СДС да състави редовен кабинет, президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ДПС. Това събитие следва конституционните изисквания и отразява сложната политическа ситуация в страната.

В сряда ГЕРБ - СДС, най-голямата парламентарна сила, не успяха да съберат достатъчно подкрепа за съставяне на правителство. Според Конституцията, когато първият мандат не бъде успешен, президентът е длъжен да предостави втория мандат на друга политическа сила. В този случай, изборът пада върху ДПС.

От ГЕРБ - СДС вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат. Тази позиция значително намалява шансовете за успешното съставяне на правителство с втория мандат. Освен това, третият мандат, който президентът връчва по своя преценка на някоя от останалите парламентарни формации, също изглежда малко вероятно да доведе до съставяне на правителство, предвид настоящата политическа динамика и липсата на консенсус между партиите.

Процедурата по връчване на втория и евентуално третия мандат може да отнеме до две седмици. Този период съвпада с очакваното произнасяне на Конституционния съд относно промените в основния закон. Ако съдът реши да отмени новите правила за назначаване на служебно правителство, това ще върне старото положение, при което съставът на следващия служебен кабинет ще бъде изцяло в ръцете на президента Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари