Румен Радев се срещна със Стивън Ковингтън

1
При кризи важно е единството за укрепване на отбранителния потенциал на НАТО, каза съветникът по международната дейност на Алианса
При кризи важно е единството за укрепване на отбранителния потенциал на НАТО, каза съветникът по международната дейност на Алианса Снимка: Администрация на президента

При кризи важно е единството за укрепване на отбранителния потенциал на НАТО, каза съветникът по международната дейност на Алианса

"Войната в Украйна промени сериозно не само архитектурата на сигурност в глобален мащаб, но и начина на водене на военни действия, както и използваните тактики, способи и средства за реализиране на операциите. Тези нови реалности в сферата на отбраната трябва да бъдат отчетени при процесите на модернизация на въоръжените сили и провеждането на съвместни учения." Това заяви президентът Румен Радев на среща днес със Стивън Ковингтън - стратегически съветник по международната дейност на Върховния командващ съюзните сили на НАТО. Гостът е на официално посещение в България по покана на началника на отбраната, съобщиха от администрацията на президента.

Румен Радев и Стивън Ковингтън обсъдиха растящите рискове за сигурността вследствие на войната на Русия в Украйна, трансформацията на способности на НАТО през годините и осъществяването на мисията на Алианса да гарантира суверенитета и сигурността на държавите членки. Държавният глава посочи, че все по-голямо значение за засилване на отбранителния капацитет има реализацията на проекти, свързани с подобряването на логистиката и такива, които допринасят за придобиване на асиметрично и информационно превъзходство и засилване на оперативната съвместимост.

България вложи значителен финансов ресурс в големите проекти, свързани с модернизацията на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Сухопътните войски, но за да отговарят отбранителните способности на съвременните тенденции, трябва своевременно да се работи за въвеждане на икономически и финансово изгодни проекти с голяма ефективност и асиметричен ефект“, заяви Румен Радев.

По думите на президента, важен фактор в изграждането на отбранителни способности е и подготовката на личния състав и мотивацията на военнослужещите.

От своя страна Стивън Ковингтън заяви, че в условията на кризи от изключително значение е единството в усилията за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, както и подкрепата на Алианса за гарантиране на сигурността на всяка държава членка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари