Румен Радев проведе среща за бъдещето на Тараклийския университет

0
Държавният глава и представители на образователната общност обсъдиха възможностите за развитие на висшето училище
Държавният глава и представители на образователната общност обсъдиха възможностите за развитие на висшето училище Снимка: Президент РБ

Държавният глава и представители на образователната общност обсъдиха възможностите за развитие на висшето училище

Съхраняването и развитието на Тараклийския университет като важен център на образованието, духовността и културата на българската общност в Република Молдова бяха основните теми на работна среща в президентската институция. Инициатор на срещата беше държавният глава, който подчерта значението на университета за етническите българи в региона и за укрепването на културните и образователни връзки между България и Молдова.

На срещата участваха служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, представители на Министерството на външните работи, както и ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В центъра на обсъжданията беше предстоящото трансформиране на Тараклийския университет като поделение на Русенския университет, което ще позволи на висшето училище да разшири своите образователни възможности и да се утвърди като регионален образователен център.

Една от основните цели на тази трансформация е увеличаването на броя на специалностите, предлагани на студентите в Молдова. Акцентът е поставен върху повишаването на образователните стандарти и запазването на фокуса върху подготовката на кадри в областта на българския език и педагогиката. Това би дало възможност на университета да привлича не само етнически българи от Молдова и други страни в региона, но и студенти от различни националности.

Важен момент в хода на разговора беше подчертаното предимство на дипломите, издавани от Тараклийския университет, които ще бъдат признати в рамките на Европейския съюз. Това ще повиши атрактивността на висшето училище и ще създаде по-добри перспективи за завършилите студенти на международната сцена.

Държавният глава изрази висока оценка към ангажимента на Република Молдова да финансира обучението на определен брой студенти в университета. Същевременно той призова българските институции да ускорят предвиденото бюджетно финансиране за нуждите на висшето училище. В този контекст президентът акцентира и върху необходимостта от повишаване на прозрачността и контрола при разпределянето на тези средства, с цел по-ефективното им използване.

Срещата очерта ясни перспективи за бъдещото развитие на Тараклийския университет, който има потенциала да се превърне в значим регионален образователен център, носещ ползи не само за българската общност в Молдова, но и за всички млади хора, които търсят качествено образование в един глобализиран свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    13
    ок
    Селскостопанският институт само се чуди как да закърпи положението след 60% спад на студентите му през последните години.
  • 15
    12
    До разочарован
    Но това не са всичките "велики дела" на този "капацитет", има и други незнайни, за които МОН и други институции трябва да се размърдат а не да се правят, че не ги забелязват. Затова си прави каквото си иска и се подиграват с честния труд на съвестни преподаватели и граждани. Това е, когато управляват комунисти, и ако искате да сте разочаровани, гласувайте за други честни и отговорни хора. Този вечен е на път ....
  • 27
    11
    разочарован
    Х. Белоев превърна в професори всичките си авери, с които играе на карти и табла, включително и роднините си, които назначи в университета и им раздава научни титли. А някога РУ беше престижен...
  • 2
    10
    Ганчо
    А какво ще стане с Ташаклийския университет? Ще продължи ли да има специалност Ташакология?
  • 31
    9
    до Някой
    Г-жо Цола Драгойчева вашият Идол съсипа всичко ВСИЧКО в Русенски Университет като това се отразява дългосрочно на целия град Русе за поколения напред. Напълно града със студенти от Делиормана. Като всяко дете завършило гимназия се маха от града и отива да учи в университет в друг град или в чужбина. Този човек със всичките му връзки за тези години се намърда като председател на Общински съвет и не желае да пусне кокала в университета. Направи сина си най младия в България човек с там някаква титла. Това е пълнен позор ! Най лошото е че неговата алчност и тъпота помага за закопаването на този град, защото бъдещето е в младите. Всички нему близки ввче са професори.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари