Румен Радев: Появиха се списъци с конкретни имена на хора, свързани с купен и корпоративен вот

0
Президентът призова за решителни действия срещу купения вот
Президентът призова за решителни действия срещу купения вот Видео: NOVA

Президентът призова за решителни действия срещу купения вот

В отговор на нарастващото обществено безпокойство относно честността на изборния процес, президентът Румен Радев обяви намерението си да свика среща с ключови институции за обсъждане на мерките за гарантиране на свободен и честен вот. Държавният глава направи това изявление по време на брифинг в сряда, подчертавайки необходимостта от възстановяване на доверието на гражданите в изборния процес.

"Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена. Справедливостта е знак за демокрация. Към всички, престъпили закона, трябва да има еднакъв подход. Гражданите трябва да се върнат към урните, а в момента са отблъснати от тях," заяви президентът Радев, очертавайки сериозността на ситуацията.

Президентът подчерта, че свиква среща с ръководителите на отговорните институции, включително Централната избирателна комисия (ЦИК) и главния прокурор. Основната тема на дискусията ще бъде готовността за провеждане на предстоящите избори и мерките за гарантиране на тяхната честност.

Радев припомни, че още от първия ден на встъпването си в длъжност е обявил борбата с купения вот за приоритет. Той подчерта, че именно по ефективността в тази област ще се съди за цялостната работа на кабинета.

"Важно е обществото да разбере, че институциите демонстрират ефективност. Купеният и корпоративният вот са порочни явления, които изкривяват резултатите на изборите. Те вкарват представители в парламента и не отразяват гласовете на хората," добави държавният глава, акцентирайки върху дългосрочните последици от тези незаконни практики.

Изявлението на президента идва в момент, когато общественото доверие в изборния процес е разклатено от множество сигнали за нарушения. Предстоящата среща с ключовите институции се очаква да доведе до конкретни мерки за противодействие на купения и корпоративния вот, както и за възстановяване на доверието на избирателите в демократичния процес.

Експерти по изборно право приветстват инициативата на президента, но подчертават необходимостта от систематични и дългосрочни усилия за справяне с проблема. Те призовават за по-строги наказания за нарушителите и за подобряване на механизмите за наблюдение и контрол по време на изборния процес.

Предстои да се види какви конкретни мерки ще бъдат предложени и приети в резултат на тази среща. Общественото внимание ще бъде фокусирано върху способността на институциите да осигурят честни и прозрачни избори, което е от ключово значение за укрепването на демократичните процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари