Румен Радев пилотира учебно-тренировъчен самолет

1
Успехът на програмата F-16 зависи изключително много от наличието на такъв самолет, заяви президентът
Успехът на програмата F-16 зависи изключително много от наличието на такъв самолет, заяви президентът

Успехът на програмата F-16 зависи изключително много от наличието на такъв самолет, заяви президентът

На авиобаза „Враждебна“ в София бе отбелязана 20-годишнината от приемането на учебно-тренировъчните самолети РС-9М и транспортния самолет РС-12/45, произведени от швейцарската компания Pilatus Aircraft, в състава на Военновъздушните сили на Република България. Събитието събра множество официални лица, включително държавния глава Румен Радев, който извърши демонстрационен полет с новото поколение учебно-тренировъчен самолет РС-21 на швейцарската компания Pilatus.

Държавният глава на висота с новото поколение самолети

„Успехът на програмата F-16 зависи изключително много от наличието на такъв учебно-тренировъчен самолет“, заяви Румен Радев пред журналисти след демонстрационния полет. Според него, Военновъздушните сили на България трябва да имат ефективността, гъвкавостта и ефикасността да подготвят своите летци на най-високо ниво. Радев изрази удоволствие от поканата да полетя с новия самолет и отбеляза, че платформа на Pilatus РС се използва успешно от 20 години в България, натрупвайки хиляди летателни часове.

Новото поколение - турбовитлов самолет с реактивни характеристики

Румен Радев подчерта, че новото поколение турбовитлов самолет има почти същите характеристики като реактивен учебен самолет и е оборудван с най-съвременно авиационно оборудване. Той посочи, че този самолет симулира всички мисии въздух - въздух и въздух - земя, и оборудването му е напълно съвместимо с това на F-16, Блок 70. Радев добави, че цената на придобиване и оперативните разходи са значително по-ниски в сравнение с реактивните учебни самолети.

Международният опит в използването на РС-21

Радев сподели, че в държави като Франция, ОАЕ, Катар и Швейцария, пилотите директно преминават от този самолет на изтребител. Той благодари на швейцарските Военновъздушни сили за тяхната подкрепа и сътрудничество.

Официални лица подкрепят проекта

На събитието присъстваха и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Министър Запрянов заяви, че РС-21 представлява ново поколение самолет и че България ще работи по проект за инвестиционен разход, съгласно българското законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    ДеБелян ПеПеевски
    В кабинета си съм,пия мазно кафенце с оня ДеБел мравояд Христо Иванов и го подрусвам в скута си.
  • 6
    4
    kajnu
    Къде се е скрил най-големият евроатлантик на Европа - делян пеефски?! Защо лично не управлява "евроалтантически" самолет? Агресорът сащ взе парите на българските данъкоплатци за 50 годишни модели самолети, а дори 1 нямаме от тях. Зависимостта от сащ е разрушаваща за България!
  • 5
    3
    Путин Хуйло
    Браво! А знаете ли какво е пилотирал Кокорчо ? Коженият самолет на Спецов хахаха
  • 2
    2
    Гражданин
    Най добрия президент и човек който сме имали .
  • 4
    1
    Въпрос
    А дали другите политици ще се докажат професионално - пожарникарче, кирчо, асенчо, делянчо, корнелия и всички други?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари