Румен Драганов: 9-процентната ДДС ставка за входящия туризъм трябва да остане

1
По отношение на изходящия туризъм експертът посочи, че не поддържа намаляване на ставката
По отношение на изходящия туризъм експертът посочи, че не поддържа намаляване на ставката Снимка: БТА

По отношение на изходящия туризъм експертът посочи, че не поддържа намаляване на ставката

Министерството на туризма изрази категорична позиция, че трябва да бъде запазена диференцираната ДДС ставка от 9 процента за спортните съоръжения в планинските курорти, ресторантите и туроператорите, занимаващи се с входящ туризъм. Това е ключова мярка за запазване на конкурентоспособността на българските туристически услуги и пазари, особено в контекста на предстоящите промени в проектобюджета за следващата година. Тази позиция беше изразена в интервю пред БТА от Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, който е и съветник на служебния министър на туризма.

Специални условия за туристическия сектор

По закон намалената ДДС ставка от 9 процента за общите туристически услуги, спортните съоръжения и туроператорите, които се занимават с входящ туризъм, е валидна до 30 юни 2024 година. За ресторантьорите този срок изтича в края на настоящата година. Според Драганов, запазването на 9-процентната ставка за спортните съоръжения и трансферите на туристи до курортите е от съществено значение, тъй като тези услуги вече са договорени и продадени на международни пазари, включително Великобритания, Германия и съседни страни, на база на тази ставка. Всякакво увеличение на ДДС до 20 процента би довело до загуби за туроператорите и местните курорти.

Въздействието на мярката върху ресторантьорите

По отношение на ресторантьорския сектор, намалената ДДС ставка също е показала положителни резултати. Според Драганов, този ход е осветлил бизнеса и е довел до увеличени приходи, които в периода между 2019 и 2025 година са нараснали с около 25 процента. Това показва стабилизиране на сектора и подобрена отчетност на приходите. За този период, ресторантьорите са изпълнили обещанието си да повишат значително данъчните постъпления към държавата.

Въпросите около изходящия туризъм

Въпреки положителните ефекти за входящия туризъм, Драганов изрази различна позиция относно намалената ДДС ставка за туроператорите, занимаващи се с изходящ туризъм. Той посочи, че няма как българският данъкоплатец да подкрепя чуждестранни дестинации с преференциално ДДС, тъй като това би довело до минимален ефект върху крайния потребител и облагодетелстване на чужди икономики.

Туристическите очаквания за зимния сезон

Прогнозите за зимния сезон 2024-2025 година също бяха оптимистични. Очаква се над 3,2 милиона чужденци да преминат границата на България, което представлява 5 процента ръст спрямо предходната година. Според Драганов, приходите от тези туристи ще компенсират евентуални промени в ДДС ставката, ако Народното събрание я запази на 9 процента за зимните съоръжения и ресторантите.

Драганов също подчерта, че договарянето на следващия зимен сезон 2025-2026 тече активно през октомври и ноември. Ако до 15 ноември не бъдат приети промени в Закона за ДДС, туристическите услуги ще останат с 9-процентна ставка и за следващата година. Това ще позволи на туристите да ползват значителни намаления за следващия сезон.

Туризмът през зимата и влиянието на външните пазари

Въпреки глобалните предизвикателства, включително военните действия в Израел, Драганов посочи, че не се очаква отлив на туристи от тази страна през зимата. Очаква се възстановяването на летателните програми на Израел да позволи продължаване на туристическите посещения. Около 280 000 чужденци са предвидени да пристигнат в България за ски туризъм през зимния сезон. Освен това продължават да бъдат активни програмите за балнео, спа и уелнес туризъм, както и културните маршрути и посещенията при роднини и приятели, което ще удвои броя на нощувките.

Основните пазари, които се очакват през зимата, са от съседни страни като Румъния, Турция и Гърция, както и от държави като Германия, Полша и Скандинавските страни. Великобритания остава на първо място по приходи от туристи.

Туристическите постижения на 2024 година

До края на септември 2024 година България е била посетена от 10,7 милиона чуждестранни туристи, което представлява ръст от 2,5 процента спрямо най-силната година в сектора - 2019 година. Очаква се до края на годината броят на чуждестранните посетители да достигне 13,1 милиона, което надхвърля очакванията за туристическа активност. Същевременно броят на българите, пътуващи в чужбина, се очаква да надмине 9 милиона.

Рекламен бюджет за национално представяне

Бюджетът за национална реклама за 2025 година ще остане около 14 милиона лева, като основната част от тези средства ще бъде насочена към участие в международни изложения. Въпреки това, значителни суми ще бъдат отделени и за онлайн реклама чрез туроператори, социални медии и съвместни проекти с национални телевизионни блокове. Драганов посочи, че България влага около 68 милиона евро за реклама, като за един чуждестранен турист се отделят около 6,5 евро. Въпреки че страната изостава в сравнение с Турция и Гърция, по отношение на инвестициите за реклама, българският туристически продукт остава конкурентоспособен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари