Румънската пътна администрация: Затварянето на Дунав мост създава неудобства за трафика

3
Мостът при Гюргево - Русе се администрира двустранно
Мостът при Гюргево - Русе се администрира двустранно Снимка: Областна администрация - Русе / Архив

Мостът при Гюргево - Русе се администрира двустранно

Мостът "Гюргево - Русе", който се администрира съвместно от България и Румъния, ще бъде затворен за ремонт от българска страна за период от два месеца, започвайки от 9 юли. Това съобщи на пресконференция днес генералният директор на Националната компания за администрация на пътната инфраструктура (CNAIR) Кристиан Пистол, предаде Аджерпрес.

“Мостът при Гюргево - Русе се администрира двустранно, в румънската половина от CNAIR, а в българската - от тяхната пътна компания. Ние имахме редица разговори с българските партньори. Те смятат за необходимо да започнат пълното затваряне на администрираната от тях зона от 9 юли - нещо, което създава голямо неудобство за трафика на стоки и туристическия трафик, които се осъществяват между Румъния и България. Опитахме се да го отложим, да променим периода, в който ще бъде затворен мостът, но българската страна не се съгласи с такъв подход”, заяви Пистол.

Въпреки усилията на румънската страна за преговори и опити за отлагане, затварянето на моста ще стане факт, като алтернативни маршрути ще бъдат предложени. Сред тях са използването на ферибот и преминаването през другия мост над Дунав при Калафат - Видин.

“Мостът ще бъде затворен напълно, няма да се използва два месеца, както съобщи българската страна, но ще видим колко ще продължат тези дейности”, допълни генералният директор на CNAIR.

Попитан дали мостът ще бъде затворен само в едната лента, Пистол посочи, че според наличните информации, той ще бъде затворен изцяло. Това създава сериозни проблеми не само за трафика на стоки, но и за туристическия поток между двете страни.

“Важно е да имаш и с кого да дискутираш. Моите колеги се опитаха да проведат тази дискусия с колегите си от България. За съжаление, както каза г-н Пистол, не приеха отлагане на дейностите и не приеха друг вариант”, добави министърът на транспорта Сорин Гриндяну, предава БТА.

Пистол подчерта, че от румънска страна мостът вече е ремонтиран, но ще се използва възможността да се извършат някои поддържащи дейности и на тяхна територия.

“Ще се възползваме от затварянето му и ще извършим някои необходими дейности по поддръжката в румънската част на моста, но нашите дейности не изискват пълно затваряне на моста”, отбеляза ръководителят на Националната компания за администрация на пътната инфраструктура.

Затварянето на моста "Гюргево - Русе" ще създаде сериозни неудобства и ще наложи промени в транспортните планове на много компании и туристи, използващи този важен маршрут между България и Румъния. Очаква се допълнителна информация за алтернативните маршрути и мерки за облекчаване на трафика по време на ремонта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    8
    Читател
    Цитат от следващата статия : "Ремонтните дейности ще се извършват между 10 и 12 часа през светлата част на денонощието"...хайде кажете как го разбирате. Наложи се да отворя страницата на АПИ, където пише : " Ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието". Г-да журналисти, вие виждате ли разликата в двете изречения?
  • 8
    7
    Н. Калинова
    Здравейте! Тази статия представя ситуацията с ремонта в изцяло погрешна фактологически светлина. Обърквате читателите и хидяли пътуващи по този маршрут! Казаното от румънския директор противоречи с обявената информация от АПИ в България, и е редно при отразяване на изказването му, да успокоите читателите, като представите каква е истинската ситуация, а именно регулирано движение по моста със светофар, и НЕ ИЗЦЯЛО ЗАТВАРЯНЕ. Моля да коригирате тази статия, или да отразите истинските факти, както подобава за качествена журналистика. Не може през 1 час да публикувате две противоречащи си статии! Моля, сверете фактите, и информирайте читателите спрямо най-акуратната информация.
  • 9
    6
    До 5
    Какво по-точно? Според тази статия излиза, че румънците знаят за пълно затваряне за два месеца и не е съгласувано много с тях. Според други / от бг страна/ ще е само частично..На кого да вярвам...аз си знам де.
  • 0
    5
    АПИ
    За пореден път румънците лъжат и манипулират!!!
  • -1
    4
    М.Петров
    Не е случайна поговорката за подирния акъл на българина. Вероятно някой ден управниците ни ще разберат, че много отдавна трябваше да бъде построен мост Силистра-Кълъраш.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари