Румъния се бори с епидемия от чума по дребните преживни животни

0
Областна администрация - Русе: На този етап няма регистрирани случаи на болестта в граничния окръг Гюргево
Областна администрация - Русе: На този етап няма регистрирани случаи на болестта в граничния окръг Гюргево

Областна администрация - Русе: На този етап няма регистрирани случаи на болестта в граничния окръг Гюргево

Румъния се сблъсква с нарастващ проблем, свързан с чумата по дребни преживни животни, като огнищата на болестта вече достигнаха 60. По данни на Националната ветеринарно-санитарна служба в северната ни съседка, броят на заразените животни възлиза на 232 927, което представлява сериозна заплаха за животновъдството в страната и съседните държави.

Най-тежко засегнати региони

Най-голям брой огнища на чума по дребните преживни животни са регистрирани в окръг Тулча, където разболелите се животни са 212 973. Въпреки усилията на властите да ограничат разпространението на болестта, тя продължава да засяга и други региони. В Констанца огнищата са 9, а засегнатите животни са 6 865. В окръзите Тимиш и Яломица има по едно огнище, като заразените животни са съответно 12 500 и 589.

Областният управител следи ситуацията

Областният управител на Русе Драгомир Драганов увери, че е в постоянен контакт с румънските власти и ресорните институции в страната. Въпреки тревожната ситуация в Румъния, към момента няма регистрирани случаи на заболели животни в България, включително в окръг Гюргево, който граничи с Русе. Според Драганов ситуацията се следи ежедневно и за момента не се налага въвеждането на допълнителни мерки за превенция на болестта в България.

Намаляване на разпространението

Според последния анализ на разпространението на болестта, темпът на разпространение се е забавил през последната седмица, въпреки нарастващия брой случаи. Това дава известна надежда, че взетите мерки започват да дават резултати. Въпреки това, експертите предупреждават, че е твърде рано да се правят категорични заключения и ситуацията остава критична.

Превантивни мерки в България

Българските власти вече са предприели необходимите превантивни мерки. На заседание на постоянно действащата областна епизоотична комисия в началото на август бяха въведени редица мерки за предотвратяване на разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната. Сред тях е засиленият контрол върху движението на дребни преживни животни, включително незабавно информиране на органите на МВР - Русе и Областната дирекция по безопасност на храните за всяко нерегламентирано движение на животни.

Властите също така предприемат засилени проверки на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, като се извършват клинични прегледи и вземане на проби. За животните, насочени за незабавно клане, се предвижда по-обстоен и задълбочен преглед, а транспортните средства, влизащи от Румъния, преминават през дезинфекция.

Апел към животновъдите и ветеринарните лекари

От компетентните институции апелират към животновъдите и регистрираните ветеринарни лекари да бъдат бдителни и при съмнения за заболяло животно незабавно да сигнализират съответните Областни дирекции по безопасност на храните. Препоръчва се също на фермерите да избягват търговията с животни от Румъния и Гърция, където също съществува риск от разпространение на заболяването.

Забрана за животновъдни изложби и пазари

Във връзка с риска от разпространение на чумата по дребните преживни животни, временно е въведена забрана за провеждане на животновъдни изложби и пазари за овце и кози в България. Въпреки че заболяването не е опасно за хората, то представлява сериозна заплаха за животните, като заболеваемостта в засегнатите стада може да достигне до 100%, а смъртността варира между 20% и 90%.

Вирус и симптоматика

Чумата по дребните преживни животни се развива бързо след инкубационен период от 3 до 6 дни. Животните показват симптоми като изключително висока температура до 41 градуса, кашлица, слузни течения от очите, носа и устата, както и профузна диария. Болестта се предава лесно чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля.

Заради сериозните икономически последствия от заболяването и високата смъртност при засегнатите животни, контролът и превантивните мерки остават от ключово значение за ограничаването на разпространението на чумата както в Румъния, така и в съседните държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Ако Румъния се бори.и.и...
    То на граничният санитарен и ветеринарен контрол даже вече и чикии не могат да блъскат,такива изщостени бастуни са ,барабар с паспортният и митнически контрол.
  • 3
    1
    Jkaj
    Целта на брюксел (нарочно е с малка буква, те самите са малки хора, подчовеци) е ясна - всяка година тотално убиване на животни, за да се държавно финансира изкуствената храна и изкуственото месо на Гей Билтс.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари