Румъния предприе стъпки към реализирането на нов мост между Русе и Гюргево

9
Започнала е процедура за възлагане на предпроектно проучване за нов мост над Дунав
Започнала е процедура за възлагане на предпроектно проучване за нов мост над Дунав Снимка: АПИ

Започнала е процедура за възлагане на предпроектно проучване за нов мост над Дунав

Румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура предприема конкретни стъпки към реализирането на нов трансграничен мост между градовете Гюргево и Русе. Днес компанията е изпратила за валидиране в Националната агенция за обществени поръчки (ANAP) документацията, необходима за разработване на предпроектното проучване, което ще служи като основа за изграждането на втори мост между двата града. Тази информация беше съобщена от генералния мениджър на компанията, Кристиан Пистол, в публикация на страницата му във Фейсбук, предаде румънската агенция „Аджерпрес“ за БТА.

Максимален срок за разработване на проучването – 23 месеца

Максималният срок за разработване на предпроектното проучване е определен на 23 месеца от момента на сключване на договора с избрания изпълнител. Проучването ще обхване всички аспекти, свързани с намирането на оптималното решение за новия трансграничен мост, който ще свърже пътната и железопътната инфраструктура на двете съседни държави.

Проектантът ще трябва да намери оптималното решение за новия трансграничен мост, така че да се осигури връзката между пътната и железопътната инфраструктура на двете страни. След като бъде построен, новият Дунав мост (третият между Румъния и България) ще осигури по-голям потенциал за икономическото развитие на двете страни, както на регионално, така и на европейско ниво, по оста север – юг“, коментира Пистол.

Финансиране по линия на европейския фонд „Кънектинг Юръп Фъсилити“

Финансирането на договора за разработване на предпроектното проучване се осигурява от европейския фонд „Кънектинг Юръп Фъсилити“ (CEF 2). Този фонд е предназначен за подкрепа на проекти, които имат за цел подобряване на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в Европейския съюз.

След като документацията бъде валидирана от Националната агенция за обществени поръчки, Румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура ще публикува обявление за участие в търга. „След валидиране на документацията за възлагане ще публикуваме обявлението за участие в търга, в рамките на което ще определим и срока за подаване на оферти,“ допълни Пистол.

Значимост на проекта за региона

Новият мост над река Дунав между Гюргево и Русе ще бъде третият по ред, свързващ Румъния и България, и ще играе ключова роля за насърчаване на икономическото развитие както на двете страни, така и на целия регион. Този проект има потенциал да подобри значително транспортната свързаност и да улесни търговията и движението на хора и стоки по оста север – юг в Европа.

Очаква се новата инфраструктура да доведе до създаването на нови работни места, увеличаване на инвестициите и укрепване на икономическите връзки между Румъния и България, като същевременно допринесе за по-добра интеграция в европейската транспортна мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    така р
    Голяма и празна гара с 4 коловоза и 10 влака на ден и съвсем малко пътници.
  • 3
    8
    1937
    За 3 години е построен и то до 1937 г. най-големия висящ мост в света и с най-големия отвор между колоните ...Голдън гейт...И то при дълбочини над 100 метра .Така че да не прехваляваме чак толкова съветската чудо ..мост на дружбата.А това за най-голямата гара на Балканите ...с 5-6 коловоза ...хайде няма нужда ...вече даже пропада
  • 14
    7
    1954
    За две години и половина е построен Мостът на дружбата и е открит през 1954 година, само 10 години след 9 септември 1944 година. Тогава в Русе са построени най-голямата тогава ЖП гара на Балканите, Дом на културата, ВИМЕСС - днес РУ.....
  • 14
    6
    Алчен
    Алоооо, ПП-то, дека са ви тунелите, мостовите и магистралите, бре???
  • 13
    5
    бах ти глупаците
    Добре че сме близо да Букурещ.Както софийската държава прави всичко да се случва около и към София ,така и румънците искат от 3 000 000 милионен Букурещ да пътуват бързо към чуждите морета .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...