Румъния купува 32 изтребителя F-35 за 7 милиарда долара

1
F-35 ще заменят остарелите МиГ-21, допълвайки наскоро придобитите F-16 в румънския въздушен флот
F-35 ще заменят остарелите МиГ-21, допълвайки наскоро придобитите F-16 в румънския въздушен флот

F-35 ще заменят остарелите МиГ-21, допълвайки наскоро придобитите F-16 в румънския въздушен флот

Румъния направи значителна крачка напред в модернизацията на своите военновъздушни сили, получавайки одобрение от Държавния департамент на САЩ за закупуване на 32 изтребителя F-35А Lightning II. Сделката, оценена на 7,2 милиарда долара (12,96 милиарда лева), включва не само самите самолети, но и двигатели, резервни части и съпътстващи услуги.

Стратегическо значение на сделката

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ подчерта важността на тази продажба: "Предложената продажба ще подобри способността на Румъния да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като я оборудва допълнително за провеждане на мисии за самозащита и регионална сигурност, като същевременно подобри оперативната съвместимост със САЩ и другите членове на НАТО."

Одобрението от страна на САЩ е ключова стъпка в процеса, започнал още в началото на миналата година, когато Висшият съвет за национална отбрана на Румъния даде своето съгласие за придобиването. Предварително споразумение с производителя Lockheed Martin вече е подписано, но окончателният договор зависеше от това официално разрешение.

Контекст на придобиването

Решението на Румъния да инвестира в най-съвременните бойни самолети се разглежда в контекста на нейното стратегическо положение. Страната споделя значителна граница с Украйна, която от 2022 година се противопоставя на руската военна инвазия. Това геополитическо напрежение е катализатор за мащабна модернизация и разширяване на румънските военновъздушни сили.

Поетапна модернизация

Процесът на модернизация на румънските ВВС включва няколко ключови стъпки:

  1. Пенсиониране на остарелите изтребители МиГ-21.
  2. Придобиване на общо 49 изтребителя F-16 втора ръка.
  3. Планирано въвеждане на 32 нови F-35А Lightning II.

F-35 ще осигури на Румъния възможности за отбрана от ново поколение, способни да неутрализират съвременните заплахи за нейния суверенитет. Освен това, масовото присъствие на F-35 в страните-членки на НАТО ще улесни оперативната съвместимост и поддръжката.

Първа поява на F-35 в Румъния

Само преди няколко седмици, по време на изложението Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024 в Букурещ, F-35 за първи път кацна на румънска земя. Това събитие беше важна демонстрация на възможностите на самолета и символичен момент за бъдещето на румънските военновъздушни сили.

Технически характеристики на F-35

F-35 Lightning II се счита за върхово постижение в областта на военната авиация:

  • Свръхзвуков изтребител от пето поколение
  • Оборудван с най-съвременни радари и системи за заглушаване
  • Капацитет за носене на над 8 тона прецизни бомби, оръдие и ракети
  • Оперативен обхват от 2300 километра
  • Почти невъзможен за засичане благодарение на стелт технологията

Стойността на един F-35 надхвърля 100 милиона долара, което прави тази инвестиция значителна за румънската отбрана.

Времева рамка и бъдещи планове

Очаква се Румъния да получи първите F-35 около 2030-2032 година. До тогава страната ще продължи да разчита на изтребителите F-16 като преходен вариант. В момента румънските ВВС разполагат с 20 самолета F-16, като се очаква броят им да нарасне до 49 след доставката на допълнителни машини от Норвегия.

Тази мащабна инвестиция в F-35 бележи нова ера за румънските военновъздушни сили и подчертава ангажимента на страната към колективната отбрана на НАТО и сигурността в региона на Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    България
    България купува стари комбайни и фуражомелки и хвърчила на хартия за барбекю.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари