Росен Карадимов: Кредитът от 150 милиона лева на Румен Гайтански е необезпечен

0
Заемът, отпуснат от ББР е несъбираем, търгът за акции е спрян
Заемът, отпуснат от ББР е несъбираем, търгът за акции е спрян Снимка: БГНЕС

Заемът, отпуснат от ББР е несъбираем, търгът за акции е спрян

Българската банка за развитие (ББР) е предоставила цялата документация, свързана с кредит на стойност 150 милиона лева, на съответните разследващи органи, съобщи служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Кредитът, отпуснат през 2019 година, е обявен за необезпечен и несъбираем, което предизвика поредица от разследвания и досъдебни производства.

„Обявяването на търг от страна на банката направи обществено ясно, че тези 150 милиона лева са първо несъбираеми, второ - необезпечени. Ако до този момент това се знаеше под сурдинка, тогава стана ясно“, коментира министър Карадимов. Той подчерта, че проблемът с кредита възниква още през 2019 година, когато е отпуснат без реално обезпечение.

През 2022 година, когато новият надзорен съвет пое ръководството на ББР, беше изискана пълна информация по този кредит и беше направен анализ на действията, предприети от предишното ръководство, назначено от Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Според Карадимов, новият надзорен съвет не е установил никакви предприети действия по този кредит въпреки публичните изявления, направени в аванс.

„Надзорният съвет изиска от управителния съвет подробен доклад, отчет и протокол за действия по часове и по дни за този кредит. Банката беше предприела изпълнение да назначи управител на фирмата „Роудуей“ по закона за особените залози“, обясни Карадимов. Въпреки предприетите мерки, след една година се оказа, че банката не само не е успяла да възстанови средствата, но също така е натрупала допълнителни разходи, за да поддържа фирмата, купена с този кредит.

Като следствие, ББР обяви публичен търг на акциите на фирмата „Пет строй инженеринг“. Търгът започна през юни, като първоначалната цена беше 9 милиона лева, но никой не се яви. След шест или седем сесии, цената падна до 3,5 милиона лева, когато се появи фирма, която внесе депозита и пожела да закупи акциите.

Въпреки това, търгът няма да бъде приключен на този етап, тъй като цялата документация е предоставена на съответните служби, които разследват случая. В резултат на това прехвърлянето на акциите не може да бъде извършено.

Няколко дни по-рано, Комисията за противодействие на корупцията обяви, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснатия кредит от 148,5 милиона лева. Според Комисията, разследването е насочено към данни за безстопанственост и присвоявания, извършени от длъжностни лица в ББР във връзка с договора, сключен през юни 2019 година, с фирмата „Роудуей кънстракшън“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Иванов
    Не го разбирам това нещо в нашата държава! Да вземеш кредит за жилище само за 30г., те слагат на гинекологичен стол. За 150 милиона не знам какъв, трябва да е прегледа?
  • 3
    3
    Бивш
    Някой ще трябва да ходи при Бай Ставри !
  • 3
    2
    Така се става Кредитен
    МИЛИОНЕР. С Несъбираеми и Необезпечени кредити.Тия от ББР , разрешили с автографите си поредното безобразие - зад решетките и да плащат за нанесени вреди на държавата .
  • 7
    1
    daskal
    И ето как можете да си купите "Бугати". Не че ви трябва, ами ей така - от глезотия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари