Римски пълководец създава светилище на нимфите край Димитровград

0
"Светилището на нимфите на Афродита" е признато за паметник на културата от национално значение
"Светилището на нимфите на Афродита" е признато за паметник на културата от национално значение Видео: БГНЕС

"Светилището на нимфите на Афродита" е признато за паметник на културата от национално значение

Римски пълководец създава светилище на нимфите край Димитровград.

На 01 септември 2024 година, в 16:45 часа, бе обявено, че едно от най-забележителните археологически открития в Южна България – "Светилището на нимфите на Афродита" – е признато за паметник на културата от национално значение, разказва БГНЕС.

Разположено в живописна местност близо до село Каснаково, светилището представлява внушителен комплекс от сгради, които датират от II век от новата ера. Този архитектурен шедьовър е дело на римския пълководец Тит Флавий, чийто тракийски произход добавя уникален колорит към историята на региона. Земята, върху която е изграден комплексът, е дар от римския император философ Марк Аврелий – фигура, добре позната от филма „Гладиатор“ на режисьора Ридли Скот.

На централния извор в светилището е издълбан надпис, който гласи: „На добър час! Тит Флавий и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите на Афродита“. Целият комплекс се разпростира на площ от 15 декара и е функционирал до средата на IV век. Посветен на нимфите – митични женски създания, които символизират природните сили, светилището следва древните традиции и вярвания, че такива места, разположени близо до водоеми, имат магически свойства. Според легендите, водата от извора помага на жените да заченат по-лесно и да раждат здрави и красиви момчета.

Освен светилището, в комплекса е открита и антична вила, богато украсена с мраморни цокли, стенописи и прозорци. Част от помещенията на тази вила вече са експонирани, разкривайки величието и изяществото на римската архитектура. Друга сграда, която вероятно е служила като мавзолей, е също разкрита от археолозите. В нея са открити останки от мраморни статуи и полихромна мозайка, които допълнително подсилват уникалността на комплекса.

Според предположенията на изследователите, този изключителен римски комплекс, напълно съответстващ на модата и културните тенденции в Римската империя, е бил унищожен по време на готските нашествия в периода 376-382 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари