Рибари уловиха "златната рибка" край Стара Загора

27
Рибари от страната се надпреварват да уловят шаран кои
Рибари от страната се надпреварват да уловят шаран кои

Рибари от страната се надпреварват да уловят шаран кои

Български рибари уловиха не един, а два пъти „златната рибка“ в езерото "Загорка" край Стара Загора, похвалиха се от Спортен клуб по риболов - Стара Загора. Събитието предизвика истинска еуфория сред присъстващите, които се събраха да видят чудатата риба и да се докоснат до нея с надеждата за изпълнение на желания, според старото поверие. Легендата гласи, че само онзи, който улови рибката, може да се надява да сбъдне мечтите си, пише България Днес.

Първият щастливец е Славин Славов – състезател по спортен риболов, който с първото си хвърляне в езерото изважда златната рибка. Славин е част от Спортен клуб по риболов - Стара Загора и участва в републиканското първенство по метод фидер. Той не крие радостта си от този необикновен улов. „След този улов, вече си рибар легенда“, шегуват се неговите колеги. „Стига с обикновените риби, премина на златни“, добавят с усмивка другите рибари.

Вторият късметлия е Христо Станев от Карлово, който също хваща златната рибка в езерото „Загорка“. „Кой друг може да се похвали с такъв улов?“, гордо заявява Христо. Приятелите му не губят време и го съветват бързо да си пожелае три желания, следвайки поверията.

Истината зад тази „златна рибка“ обаче е по-малко приказна. Всъщност става дума за шаран кои – декоративна разновидност на обикновения шаран, известен със своите ярки цветове. Този вид риба е изкуствено създаден в Япония през 19-и век и е популяризиран заради красивата си окраска. Шаранът кои е познат и като „брокатен шаран“ и има над 20 разновидности. Освен че краси паркови езера и фонтани, тези риби се отглеждат и в различни водоеми по света, включително в България.

Езерото "Загорка" е изкуствено съоръжение, изградено през 1962 година в парк "Бедечка" в североизточната част на Стара Загора. То се захранва от водите на река Бедечка и е любимо място за риболов на местните жители. С дълбочина от около 2 метра, езерото привлича рибари, които често изваждат от водите му сомове, шарани и щуки, като днес добавиха и уникални "златни" улови към своите преживявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    БАЛЪК
    Опит за реклама на водоема
  • 0
    3
    България
    Тез риби с тез цветове ги имаше още преди 30 г
  • 4
    2
    Минчо , лявото мадо.
    От както го хванах съм само с ляво мадо
  • 5
    1
    Васка
    Моят шаран го фанах на работа в кабинета му. Грозна история. Щуката му и тя се закачи на куката и после: *Развод ми дай, и повече не ме търси. ". Сега си гледам шарана на село.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари