Ресторант във Верона черпи клиентите, ако оставят телефона си на входа

2
Услугата се нарича "дигитален детокс"
Услугата се нарича "дигитален детокс"

Услугата се нарича "дигитален детокс"

Според последни проучвания, хората прекарват средно по няколко часа на ден, взирайки се в екраните на своите смартфони и компютри. За една година това време може да се равнява на три месеца, в които сме потопени във виртуалната реалност. Въпреки тази тенденция, някои бизнеси намират креативни начини да насърчат хората да се свържат отново с физическия свят. Един такъв пример идва от италианския град Верона.

Там ресторант предлага необичайна услуга – „дигитален детокс“, съобщи БНТ. Клиентите, които са достатъчно смели да оставят телефоните си в специално поставена пощенска кутия при входа, получават награда – бутилка вино. Целта е да се създаде обстановка, в която хората могат да се насладят на храната и компанията без разсейването от устройствата.

Инициативата идва от двама предприемачи, които искат да променят навиците на своите клиенти, поне по време на хранене. Макар че в началото посетителите може да са неохотни, все повече от тях започват да приемат това предизвикателство.

Федерико Д'Еркиа, собственик на ресторанта, коментира ефекта от тази идея: „Когато оставиш телефона, печелиш време за себе си и хората около теб. Наблюдаваме как клиентите започват да общуват помежду си, защото не могат да снимат храната си, а вместо това разговарят за нея.“

Освен това, менюто в ресторанта също е създадено с цел да стимулира общуването. Ястията носят имена, които напомнят на персонажи от жилищен блок – „шпионинът“, „управителят“, „съседите от първия етаж“, което провокира разговори и създава необичайно изживяване.

Според данни, средното време, което човек прекарва на телефона или компютъра, е шест часа и 37 минути на ден. В Италия около 35% от времето на хората е заето с тези устройства, а 21% от анкетираните споделят, че се тревожат, когато са далеч от телефоните си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари