Ремонтът на Дунав мост при Русе започна с водосвет

0

Започна основният ремонт на Дунав мост при Русе

Днес, 10 юли 2024 г., в буферната зона на ГКПП "Дунав мост" се състоя церемонията по стартиране на основния ремонт на Дунав мост при Русе. Събитието бе отбелязано с водосвет за безаварийно изпълнение на строително-монтажните работи, отслужен от русенски свещеници.

Официални гости на събитието бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, кметът на община Русе Пенчо Милков, областният управител Драгомир Драганов, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, консулът на Румъния в София Даниел Мазилу, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев, изпълнителният директор на „ГБС Инфраструктурно строителство“ инж. Георги Кичуков, директорът на Областното пътно управление инж. Стамен Савов и др.

Историческо значение

Кметът на Русе Пенчо Милков припомни, че от построяването си през 1954 г. мостът не е имал такава рехабилитация. „Обръщам се с призив към нашите гости от Румъния да бъдат търпеливи при изпълнение на нашата задача, както те изпълниха ремонта от своята страна. Трябва да имаме предвид, че Дунав мост е само последният елемент от сложната система по преминаване на българо-румънската граница. Обръщам се и към представителите на държавната администрация - очакването ми е в скоро време да се пристъпи към ремонт на бул. „България“ и на мостовите съоръжения, които ще дадат възможност за сигурно преминаване на границата. Ще се радвам да се съберем в близост до това място и да поставим началото на строителството на нов мост, а не само да се радваме на ремонта на стария, защото това реално ще подобри свързаността.“

Подробности за ремонта

Ремонтът на Дунав мост при Русе е от съществено значение за подобряване на трафика и инфраструктурата в региона. Проектът е част от по-широката стратегия за развитие на транспортните връзки между България и Румъния, което ще стимулира икономическото развитие и обмена между двете страни. Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като винаги едната от двете ленти за движение ще е свободна. Работата ще се извършва само в светлата част от денонощието – по 10-12 часа на ден в зависимост от дължината на деня. През нощта няма да се работи заради безопасността на работниците.

Етапи на ремонта

Ремонтът ще протече на шест етапа, като първите два са най-тежки. За девет месеца ще бъде затворена първо лентата за влизане в България, а когато тя е готова – тази за излизане. Предстои цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи и маркировка. Ремонтът трябва да завърши за точно две години – до 10 юли 2026 г.

Очаквания и предизвикателства

Очаква се ремонтните дейности да доведат до километрични опашки, които и без това са честа гледка. За да се облекчи трафикът, се очаква фериботът от Русе до Гюргево да заработи в близките седмици. Министър Виолета Коритарова заяви: „Днес съм тук, за да обявя началото на основния ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево. Това е първата цялостна рехабилитация на моста в българския участък от изграждането му преди 70 години, а стойността ѝ е 45 милиона лева. Съоръжението е в критично аварийно състояние. Ще бъде извършена цялостна подмяна на панелите и асфалтовите пластове, заедно с хидроизолация и нови ограничителни системи.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    Лютви Мехмедов
    Тия тържествени церемонии по откриване на ремонти и обекти ми напомнят за времето на комунизма в България когато партийния елит правеше пропаганда с всяко мероприятие. Преди беше ДС, сега е ДАНС, преди беше Полит-бюро на ЦК на БКП сега е Полит -бюро на ЦК на Задкулисието, преди беше БКП сега са ГЕРБСП-ДПС, Вгъзраждане, ИТН и т.н, ама реално нищо не се е променило и се действа по същия начин като се изпълняват директивите спуснати преди от КПСС, а сега на Единна Русия!
  • 12
    3
    Мартин
    Колко много противни и грозни хора на едно място!!!!
  • 11
    2
    Сийка Кръстева
    Тия от всички дейности започнаха да правят пропаганда. Започва ремонт и го използват за партийна пропаганда. Няма друга държава по света да се правят такива простотии като откриване на ремонт, че и водосвет. Смърт на фашистите от ГЕРБ-ДПС, БСП!
  • 15
    1
    aha
    Тези паразити да вземат по една лопата и да почват да помагат! Гниди долни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари