Ремонтът на Дунав мост навлезе в нов етап

0
Дейностите включват подмяна на 330-метрова отводнителна система
Дейностите включват подмяна на 330-метрова отводнителна система Снимка: АПИ

Дейностите включват подмяна на 330-метрова отводнителна система

Мащабният ремонт на Дунав мост при Русе навлезе в нов етап, като строителните дейности обхванаха допълнителни 200 метра от съоръжението. Това разширяване на ремонтния участък маркира значителен напредък в проекта за обновяване на ключовата транспортна връзка между България и Румъния.

Временната организация на движението, въведена на 10 юли 2024 година, продължава да функционира в същата лента, като сега обхваща общо над 400 метра от моста. Разширяването на ремонтния участък беше извършено постепенно, за да се минимизира въздействието върху трафика.

В новоприсъединения участък вече са стартирали интензивни строителни дейности. Работниците са демонтирали мантинелите и мостовите отводнители, фрезовали са асфалтобетоновата настилка и са премахнали старата хидроизолация. В ход е демонтажът на пешеходния парапет, осветителните стълбове и осветителните тела.

Предстоящите етапи включват разкъртване на тротоарната конзола и демонтаж на съществуващите стоманобетонни пътни панели. Същевременно, в първоначалния ремонтен участък продължава работата по обновяване на антикорозионното покритие на стоманената носеща конструкция, както и подмяната на пътните панели.

През изминалата седмица са постигнати значителни резултати в първия ремонтен участък. Демонтирани са 5 стари стоманобетонни панела и са монтирани толкова нови, с което общият брой на подменените панели достигна 99 от общо 112 демонтирани. Процесът на антикорозионна защита на стоманените елементи включва трипластово покритие, предхождано от пясъкоструене за премахване на старите защитни слоеве.

Важен аспект от ремонта е подмяната на отводнителната система. До момента са демонтирани 330 метра от колекторната система за отводняване на пътното платно. Тя ще бъде заменена с нови стоманени тръби и фитинги, осигурявайки по-ефективно отвеждане на водите от мостовото съоръжение.

Въпреки мащаба на ремонтните дейности, движението по Дунав мост не е прекъснато. Строителните екипи работят усилено, с продължителност на работния ден между 10 и 12 часа, концентрирайки усилията си през светлата част на денонощието. Организацията на работа е планирана така, че да позволява двупосочно преминаване на превозните средства в платното, което не е обект на ремонт в момента.

За оптимизиране на трафика се предвижда въвеждане на светофарна уредба, която ще регулира преминаването след съгласуване с Гранична полиция. Светофарът ще работи с удължени интервали, за да осигури по-плавно преминаване през моста. При натрупване на повече превозни средства в една от посоките, движението ще бъде подпомагано и регулирано от сигналисти на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гражданин
    Разбрахте ли нещо от написаното ?Нищо,освен че ремонтът ще продължи докато се открадне и последната стотинка.Не случайно лежерно подбутнаха репликата на Пънчо,камионите да се спират някъде във вътрешността на страната.А като сравним два факта:Мостът построенен за периода 1952 - 1954 г. и нескончаемите ремонти N-та година поред картинката е ясна.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари