Ремонтът на Дунав мост напредва: Над 900 тона нови елементи вече са монтирани

0

В периода между 25 септември и 1 октомври строителните екипи са успели да демонтират 13 пътни панела в дясната лента за движение

Ремонтните дейности на Дунав мост при Русе продължават с пълна сила, като до момента са изработени впечатляващите 167 стоманобетонни панела. Всеки от тези масивни елементи е с внушителни размери от 2,48 метра на 4,40 метра и тежи цели 5,6 тона. Общото тегло на произведените панели надхвърля 935 тона, което се равнява на теглото на приблизително 500 леки автомобила.

В периода между 25 септември и 1 октомври строителните екипи са успели да демонтират 13 пътни панела в дясната лента за движение, с което общият брой на демонтираните панели достига 125. Същевременно са монтирани 11 нови панела, като общият брой на новопоставените елементи вече е 110. Работата се извършва в участък с дължина над 400 метра, като всички строително-монтажни дейности се изпълняват според предварително утвърдения график.

За осигуряване на здрава връзка между новата пътна плоча и стоманените главни греди, инженерите монтират специална армировка и заваряват свързващи болтови дюбели. Всяка връзка се укрепва допълнително с бетон. Този метод не само повишава носещата способност на пътната конструкция, но и значително подобрява нейната устойчивост при очакваните вибрации от тежкия пътен трафик.

След приключване на подмяната на пътните панели в текущия участък, ремонтните дейности ще продължат с монтажа на армировката за тротоарния блок и парапетните стълбчета в отсечка с обща дължина 172 метра. Паралелно с това се извършва и подготовка на пътната плоча за полагане на хидроизолация.

Важен аспект от ремонтните работи е и нанасянето на трипластова антикорозионна защита на всички стоманени елементи. От началото на ремонта на моста, общата дължина на участъка с подменена антикорозионна защита вече достига 172 метра.

През следващата седмица графикът на дейностите предвижда продължаване на изработката и монтажа на нови стоманобетонни панели, както и поставянето на болтови дюбели за връзка между панелите и стоманените главни греди.

Важно е да се отбележи, че строителните дейности се извършват без прекъсване на движението по моста. Работи се ежедневно между 10 и 12 часа в светлата част на денонощието. Организацията на работния процес позволява превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се извършват ремонтни дейности.

За улеснение на гражданите, Агенция "Пътна инфраструктура" е създала специална секция "Информация за ремонта на Дунав мост" на своята интернет страница. Там може да бъде намерена актуална информация за напредъка на ремонтните дейности. Екипът на Агенцията е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения относно ремонта на съоръжението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари