Рекорден ръст на психическите заболявания в Русия

1
Какви са причините?
Какви са причините?

Какви са причините?

През 2023 година броят на руснаците, които за първи път са диагностицирани с психическо разстройство или разстройство на поведението, е достигнал 460,4 хиляди души, сочат данните на руското здравно министерство. Това е леко увеличение спрямо 2022 година, когато бяха установени 460,1 хиляди нови случая, и значително повече в сравнение с 2021 година, когато броят беше 430 хиляди.

Регионални различия

Най-голям ръст в новодиагностицираните случаи се наблюдава в Ямало-Ненецкия и Ханта-Мансийския окръзи, както и в Тулската и Нижегородската области и в Умудрия. Тези региони изпъкват с повишената си заболеваемост и оказват значително влияние върху общата статистика на страната.

Тенденции и причини

От началото на 2017 година се наблюдава спад в установяването на психическите заболявания. През 2018 и 2019 година се забелязва лек ръст, който обаче рязко пада по време на пандемията от Ковид-19. Мерките, свързани с пандемията, както и ограниченият достъп до медицинска помощ, също изиграха своята роля. През 2022 и 2023 година новите пациенти са малко повече, в сравнение с пандемийния период, но все още под нивата от преди кризата.

Депресия и тревожни разстройства

Общо в Русия живеят около 4 милиона души с психически разстройства или разстройства на поведението, от които две трети са с депресия или тревожни разстройства. Най-висока е заболеваемостта в Архангелска област, Алтайския край и Карелия.

Пандемията и последствията

Пандемията от Ковид-19 и последвалите мерки засегнаха психическото здраве на хората по целия свят. Според данни на Световната здравна организация разпространеността на тревожните разстройства и депресията е нараснала с 25% в първата година на пандемията. В Съединените щати заболеваемостта от ментални разстройства се е увеличила с 40% от 2019 до 2023 година.

В Русия, покрай пандемията и постковид синдрома, психическото здраве беше допълнително разклатено от руската военна агресия срещу Украйна.

Влияние на войната

Текущата ситуация в страната изостря предразположеността към психически заболявания. Съкрати се хоризонтът на планиране. Влошава се емоционалното състояние. У някои хора ситуацията може да провокира предразположеността към развитието на дадено разстройство, отбелязва психиатърът Алексей Казанцев пред изданието "Важные истории".

Съществена роля има и фактът, че хиляди руснаци се връщат от войната с нарушена психика и посттравматично разстройство. Малцина от тях се обръщат към психолози, мнозина започват да употребяват психоактивни вещества. После разбираме от медиите, че са извършили престъпление или самоубийство. Страдат и близките им, когато те пият или се държат агресивно, допълва Казанцев.

Роля на алкохола и наркотиците

По думите му алкохолът е депресант, който може да доведе до депресия, повишена тревога и самоубийство. Употребата на синтетични наркотици променя психиката, особено при младите хора. Нарушава се паметта, мисленето и е много трудно да бъдат възстановени.

Прогнози за бъдещето

Според психолога Анастасия Рубцова влиянието на войната върху психическото състояние на руснаците тепърва ще се изявява през следващите години. По думите ѝ ефектът винаги е отложен и може да се наблюдава в следващите 5-10 години. Рубцова прогнозира ръст на психическите заболявания в Русия: Параноидните и тревожни разстройства ще станат повече не само заради войната в Украйна, но и заради влиянието на пропагандата. Като цяло здравето на руснаците ще се влоши. Доходите на хората падат и те по-рядко ще имат възможността да получават медицинска помощ.

За влошаването на менталното здраве в Русия говори и непрекъснатият ръст на продажбите на антидепресанти в страната. В периода от януари до март 2024 година те са достигнали максимума за последните пет години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари