Регионална библиотека „Любен Каравелов“ става дигитализационен център

0
Русенската библиотека бе определена за един от десетте библиотечни дигитализационни центрове в България
Русенската библиотека бе определена за един от десетте библиотечни дигитализационни центрове в България Снимка: Dunavmost

Русенската библиотека бе определена за един от десетте библиотечни дигитализационни центрове в България

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ става дигитализационен център в национален проект.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе беше определена за един от десетте библиотечни дигитализационни центрове в България. Това стана ясно от писмо на Министерство на културата, което официално уведомява библиотеката за включването ѝ в значимия проект. Този проект е част от Инвестиция С11.17 „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

В писмото на Министерство на културата се казва: „С административен акт на Министерство на културата официално е одобрен списъкът на библиотеките, които ще бъдат включени в изпълнението на Инвестиция С11.17 „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.“ Сред избраните библиотеки са тези в Габрово, Русе и Търговище.

Подготовката за дигитализацията

Библиотеките, включени в този проект, са избрани въз основа на аналитичен доклад за състоянието на дигитализираните документи в регионалните библиотеки в България. Докладът мотивира и аргументира подбора на библиотечните центрове за дигитализация, техническото оборудване на центровете и необходимостта от допълнителни обучения за служителите.

Министерството изрази благодарност към всички, които са допринесли за изготвянето на доклада: „Отново Ви благодарим за съпричастността и съдействието при изготвянето на аналитичния доклад за състоянието на дигитализираните документи в регионалните библиотеки в България.“

Техническо оборудване и обучение

С писмото беше приложена и заповедта на министъра на културата, включваща списък на селектираните библиотеки, както и предвидената за закупуване техника за оборудването им. Това оборудване ще подпомогне значително процеса на дигитализация, което ще осигури по-добро съхранение и достъп до културното наследство.

Значение на дигитализацията

Проектът за дигитализация има за цел да съхрани родното културно наследство в дигитален вид и да го популяризира както в България, така и сред световната общност. От Министерство на културата подчертават важността на общите усилия в тази насока: „Само с общи усилия ще бъде съхранено родното културното наследство в дигитален вид и активно популяризирано у нас и сред световната общност.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари