Референдум в Казанлък за паметника "Бузлуджа"

0
Общинският съвет одобри допитване до гражданите за 10-годишно управление на паметника
Общинският съвет одобри допитване до гражданите за 10-годишно управление на паметника Снимка: БГНЕС

Общинският съвет одобри допитване до гражданите за 10-годишно управление на паметника

В община Казанлък предстои провеждането на важен референдум, свързан с бъдещето на емблематичния Дом паметник на Българската комунистическа партия (БКП) на връх Бузлуджа. Решението за допитването до гражданите беше взето на днешното заседание на общинския съвет в града на розите.

Жителите на общината ще имат възможност да изразят мнението си на 17 ноември 2024 година, отговаряйки с „да" или „не" на въпроса: „Подкрепяте ли община Казанлък да получи и ползва безвъзмездно имот – частна държавна собственост „Дом паметник" на връх Бузлуджа за 10 години?"

По време на заседанието не липсваха и дебати. Общинският съветник Димитър Пашев от групата на партия „Възраждане" предложи промени във формулировката на въпроса и изместване на датата на референдума за 1 декември. Той аргументира предложението си с желанието информационната кампания да не съвпада с предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори. Въпреки това, предложенията на Пашев не получиха необходимата подкрепа.

Кметът на Казанлък, Галина Стоянова, която е вносител на предложението за референдума, подчерта важността на поемането на управлението на паметника от общината. Тя обясни, че това е ключов елемент за изпълнението на проект на администрацията, част от концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ), в която общината е водещ партньор.

Стоянова изтъкна целите на проекта: „Стремим се да запазим максимално автентичния облик на обекта, като същевременно спрем разрушителните процеси и осигурим безопасен достъп за посетители". За реализацията на тези амбициозни планове са осигурени средства в размер на близо 7 милиона лева.

В допълнение към решението за референдума, общинските съветници одобриха и предложение на кмета за отделяне на 250 хиляди лева от общинския бюджет. Тези средства ще бъдат използвани за изработването на работен проект, който ще изясни конкретните решения за изпълнение на ново покривно покритие и прозорци на паметника на връх Бузлуджа.

Референдумът в Казанлък поставя важни въпроси за бъдещето на един от най-емблематичните архитектурни паметници в България. Резултатите от допитването ще имат съществено значение не само за местната общност, но и за цялостното отношение към културно-историческото наследство в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари