Разлог почете паметта на героите на Кръстовденското въстание и пилота Венцислав Дункин

0

Жители и гости на града участваха в емоционална церемония пред Историческия музей

Разлог отбеляза 121-годишнината от Кръстовденското въстание с тържествено шествие-поклонение и възпоменателна церемония, почитайки паметта на героите и жертвите от този исторически момент, неразделна част от Илинденско-Преображенското въстание.

Преди повече от век, 42 храбри мъже от Разлог пожертваха живота си за свободата на България. Двадесет и осем от тях намериха вечен покой в оброчището "Свети Димитър". Сред загиналите е 16-годишният Иван Николов Цуцуманов - най-младият участник, както и 68-годишният Марко Тодоров Хаджиев - най-възрастният герой. Останалите загинали са били в разцвета на силите си, оставяйки след себе си осиротели семейства и неродени деца.

Тържественото шествие, водено от развято българско знаме и съпроводено от барабанен ритъм, премина през града. Жителите на Разлог и гостите положиха цветя пред паметниците на поета-революционер Пейо Яворов и Магделина Юрукова - майката, която събрала главите на своите синове и братя, убити по време на въстанието, за да ги погребе според християнската традиция.

Пред Историческия музей в Разлог, в оброчището "Свети Димитър", където почиват голяма част от героите на въстанието, бе отслужена заупокойна молитва. Кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общинския съвет Иван Димитров, както и множество граждани и гости положиха венци и цветя в знак на почит.

Трио "Магдена" изпълни емоционално песента "Заплакала е Пирин планина", а духовият оркестър на Разлог съпроводи церемонията с тържествен траурен марш. Отец Димитър Белчин отслужи панихидата, а водещ на събитието бе Радост Василева.

Кметът и признателни граждани почетоха паметта на героите и пред паметника в местността Андъко.

Дългогодишният учител Стоян Дърпатов произнесе вълнуващо слово, посветено на Кръстовденското въстание: "Бих искал да се издигна до върховете на Пирин, да натопя перото си в мастилото на синьото небе, звездите да привлека, за да опиша събитията по време на Кръстовденското въстание в Разлог..."

Дърпатов припомни приноса на Райна Каназирева, сравнявайки я с Райна Княгиня, тъй като тя е ушила знамето на Кръстовденското въстание. Той спомена и за жертвите, героизма, силата на майките, разрушените домове и съсипаните съдби, завършвайки с цитат от Иван Вазов:

"Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх!"

По време на заупокойната молитва бяха изброени имената на загиналите герои, сред които братята Иван и Петър Юрукови, братята Димитър и Костадин Кулини, Никола Димитров Юруков, Георги Иванов Трамбев и Костадин Пулин. Споменаха се и войводите от Разлог, участвали в Кръстовденското въстание - Мирчо Кипрев Максев, Георги Кондев, поручик Владимир Каназирев, Петър Лачин, Атанас Чилев, Миладин Найденски, Димитър Ботков, Благой Даскалов, Петър Каназирев и Минко Колевичин.

Особено внимание бе отделено на Магделина Юрукова, първата жена, посетила бойното поле след утихването на сраженията, за да се сбогува с децата си. Споменаха се и други храбри жени от Разлог, споделили съдбата на баба Магделина - Милана Лазе Рачева, Памфилия Кръстьо Кондева, Елена Кипре Максева, Къта Благо Даскалова, Райна Николова Каназирева и Фидана Благо Жегова.

С минута мълчание бе почетена и паметта на старши лейтенант Венцислав Дункин, загинал при самолетна катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево".

Церемонията завърши с призив да се помни и предава огънят на свободата, възкръснал от жертвите, изгорените домове и съкрушените майчини сърца по време на българския Илинден-Преображение-Кръстовден, сравняван с Великден заради своето значение за българската история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари