Рак на простатата: Тиха епидемия сред мъжете в България

1
Всеки осми мъж е застрашен от рак на простатата, алармират експерти
Всеки осми мъж е застрашен от рак на простатата, алармират експерти

Всеки осми мъж е застрашен от рак на простатата, алармират експерти

Простатният карцином се очертава като водещо онкологично заболяване сред мъжката популация, като същевременно заема второ място по смъртност в световен мащаб. Тревожна тенденция е понижаването на възрастовата граница на диагностицираните пациенти. Тези факти стоят в основата на информационната кампания "Не пропускай", насочена към повишаване на осведомеността относно рака на простатата.

Липса на точна статистика в България

Д-р Александър Герасимов, онколог, сподели важни данни в ефира на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Той подчерта: "Тревожното е, че простатният карцином е на първо място сред раковите заболявания при мъжете. Това е най-често диагностицираният рак при мъжете."

Експертът обаче отбеляза и по-обнадеждаващ факт - в България този вид рак е на пето място сред причините за смърт при онкоболни пациенти. Д-р Герасимов акцентира върху динамичния характер на тези данни, които варират значително в зависимост от региона и се променят ежегодно.

Предизвикателства пред статистиката

Съществен проблем, който д-р Герасимов изтъкна, е липсата на прецизна статистика в България: "За съжаление, в България нямаме точна статистика, тъй като Националният раков регистър отдавна затвори врати." Той посочи, че недекларирането на причините за заболяванията, случаите на рак и причините за смъртност води до изкривяване на статистическите данни.

Алармираща статистика

Въпреки липсата на точни цифри, д-р Герасимов представи няколко шокиращи факта:

  • Всеки един от осем мъже ще развие рак на простатата през живота си.
  • Около 80% от мъжете на 80-годишна възраст имат карцином в тялото си, независимо дали е клинично проявен.

Значението на ранната диагностика

Специалистът подчерта критичната важност на ранното откриване на заболяването: "Ранното поставяне на диагнозата почти гарантира излекуването на заболяването." Това послание е ключово за кампанията "Не пропускай", която цели да насърчи мъжете да се подлагат на редовни профилактични прегледи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Човек има един Живот!
    Слава Богу, че в Русе имаме д-р Венцислав Георгиев, който е изключителен лекар - уролог.
  • 3
    1
    Аз
    Ранната диагностика безспорно е много важен момент.А после ще бъдат ли лекувани адекватно, ако има рецидив или ще се пестят средства от страна на нзок и здр. министерство ? Нещо куца с таргетната терапия при някои карциноми.Даваш за близкия си едни пари на новоразкрити лаборатории от порядъка от 600 лв.и на горе.И като напишат :" няма *дива мутация", няма достъп до това съвременно лечение.Оставя се онкологът с вързани ръце , а болният е обречен. Дива мутация? Не отписвайте онболните.Утре вие или ваши близки може да бъдете на тяхно място.Щом има за фалшиви язовири и ремонти, ще има и за тях.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари