Над 3000 нови случая на рак на простатата у нас

0

Владимир Пенев е посланик на информационната кампания "Не пропускай", която насочва вниманието към заболяването

В България стартира мащабна информационна кампания, насочена към повишаване на осведомеността относно рака на простатата. Инициативата, озаглавена "Не пропускай", се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Столичната община, като цели да насърчи ранната диагностика и превенция на това сериозно заболяване.

Онкологът доктор Росица Кръстева разкри тревожни статистически данни по време на откриването на кампанията. Според нея, през 2022 година в страната са регистрирани над 3000 нови случая на рак на простатата, като смъртните случаи са достигнали около 1300. Тези цифри подчертават неотложната необходимост от повишаване на информираността и насърчаване на редовните профилактични прегледи сред мъжкото население.

"Смъртността от рак на простатата е втората причина за смърт от онкологично заболяване сред мъжете след рака на белите дробове," посочи доктор Кръстева, акцентирайки върху сериозността на проблема.

Специалистът подчерта напредъка в съвременната медицина, която предоставя значителни възможности за ранно откриване на множество заболявания. Особено обнадеждаващ е фактът, че благодарение на модерните методи за лечение, животът на пациентите с рак на простатата може да бъде удължен с до 10 години.

"Искаме ракът на простатата да бъде открит в ранен стадий, когато все още е възможно пациентът да бъде излекуван," заяви доктор Кръстева, призовавайки мъжете да се подлагат на редовни профилактични прегледи и допълнителни изследвания.

Експертът посочи, че ракът на простатата се среща по-често след 50-годишна възраст, но може да се прояви и в по-ранна възраст. Наследствеността играе ключова роля, тъй като вероятността заболяването да се появи в следващо поколение е значителна.

Доктор Кръстева обърна специално внимание на симптомите, които често се проявяват в късен етап от развитието на заболяването. Сред тях са:

  • Често уриниране, включително през нощта
  • Болка
  • Ограничение в движението

Тя подчерта, че мъжете трябва задължително да обърнат внимание на тези симптоми и да потърсят медицинска помощ.

Относно профилактиката, доктор Кръстева акцентира върху важността на консултацията с уролог. Тя поясни, че само изследването на простатно-специфичния антиген (PSE) не е достатъчно за поставяне на диагноза, тъй като високите му нива могат да се дължат и на други заболявания или възпаления на простатата.

Интересен факт, споделен от специалиста, е различната честота на заболяването сред различните етнически групи. Афро-американците са значително по-засегнати от рак на простатата в сравнение с представителите на бялата раса, докато сред испанците заболяването е най-слабо разпространено.

Заместник-кметът на Столичната община Надежда Бачева се включи в кампанията с апел към жените да насърчават партньорите си да посещават редовно лекар, подчертавайки, че това може да спаси живот. Тя напомни за ангажимента на общината към различни програми за профилактични прегледи, които се провеждат ежегодно.

Кампанията "Не пропускай" получи подкрепата и на известния актьор Владимир Пенев, който е неин официален посланик. Той отправи емоционален призив към мъжете да се грижат за здравето си чрез редовни профилактични прегледи. В знак на солидарност, Пенев рецитира стихотворението на Стефан Цанев "Носете си новите дрехи, момчета!", добавяйки артистичен и вдъхновяващ елемент към събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари