Работодателите трябва да осигуряват вода на служителите си в жегите

2
Лекарите предупреждават да не се подценява опасността от прегряване
Лекарите предупреждават да не се подценява опасността от прегряване

Лекарите предупреждават да не се подценява опасността от прегряване

Жълт код за опасно горещо време е в сила и в почти цяла България днес. Синоптиците предупреждават за температури над 35 градуса.

Малко по-прохладно ще е само около морето. Рекордни стойности на термометрите се очакват и в Сандански.

Как се справят в жегите работещите на открито и какви са задълженията на работодателите към тях?

Иван работи на открито през целия ден въпреки високите температури, предава БНТ.

"Мием витрини и наистина горещината е убийствена", коментира Иван.

По закон работодателите трябва да осигуряват на служителите специално помещение за охлаждане и почивка и да им набавят достатъчно количество вода.

"Максималните температури, които трябва да бъдат в тези помещения, те зависят от типа работа – лека, средна или тежка, варират между 18 и 25 градуса", заяви Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда" – Благоевград.

Горещините през последните дни обаче не са рекордни - през 2007 година в Сандански са отчетени 42 градуса по Целзий. От Хидрометеорологичната обсерватория в града все пак очакват известно захлаждане.

"По прогнози и третото десетдневие на месеца ще бъде топло, но ще започне понижение, ако можем да кажем, че е понижение с 1 градус", допълни Параскева Георгиева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория в Сандански.

Усещането на хората е различно.

"Много ни е трудно, много ни е топло, едва се справяме с топлия въздух. И всичко, което трябва да вършим, го вършим рано сутрин", коментира Георги.

Лекарите предупреждават да не се подценява опасността от прегряване.

"Най-вече това го правят възрастните хора", заяви д-р Николай Лалев.

А експертите съветват:

"Да не стоят на пряка слънчева светлина. Желателно е да са в паркове, на сянка, не на открито", каза още Параскева Георгиева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория в Сандански.

И още - да носят светли дрехи от естествени материали, да приемат повече течности и да не се излагат на пряка слънчева светлина между 14 и 17 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пламен
    А по една свирка да им правим по обят няма ли го в закона .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари