Работещи пенсионери постигат ръст от близо 300 лева месечно

0
Близо 14 хиляди души продължават да работят над 24 години след пенсиониране
Близо 14 хиляди души продължават да работят над 24 години след пенсиониране Снимка: Асен Игнатов / Архив

Близо 14 хиляди души продължават да работят над 24 години след пенсиониране

Работещите пенсионери в България отбелязват значително повишение на доходите си през настоящата година. Според анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), публикуван в последния им бюлетин, някои пенсионери са успели да увеличат пенсиите си с близо 300 лева благодарение на продължаващата им трудова дейност.

От 1 април тази година над 350 хиляди пенсии на работещи пенсионери са били преизчислени. За втора поредна година този процес се извършва служебно, без необходимост от подаване на заявления или допълнителна документация за стаж и осигуровки, пише вестник "24 часа".

Най-значителното увеличение от 297,70 лева е постигнато от пенсионер с пенсия за осигурителен стаж и възраст. Впечатляващи са и резултатите при инвалидните пенсии, където увеличението достига 286,57 лева за общо заболяване и 263,03 лева за трудова злополука.

Въпреки тези рекордни стойности, средното увеличение за трите вида пенсии се равнява на около 14 лева. Пенсиите за осигурителен стаж и възраст отбелязват най-голямо средно увеличение от 14,82 лева, следвани от пенсиите за трудова злополука с 14,07 лева и инвалидните пенсии за общо заболяване с 9,17 лева.

Интересен факт е, че над 84 хиляди пенсионери са получили увеличение между 1 и 10 лева месечно, което НОИ обяснява с малкото допълнително зачетен осигурителен стаж. За близо 30% от преизчислените пенсии (103 064 броя) не е отчетено никакво увеличение, тъй като размерът им остава под минималната пенсия дори след преизчислението.

Анализът показва, че най-много са пенсионерите, продължили да работят между 1 и 12 месеца след пенсионирането си. Впечатляващо е, че 13 833 души продължават да се трудят поне 24 години след излизането си в пенсия, тъй като пенсиите им са били отпуснати преди 2000 година.

Най-голямата група работещи пенсионери е тази с пенсия за осигурителен стаж и възраст - над 234 хиляди души. Следват инвалидните пенсии за общо заболяване с 115 745 души, докато пенсиите за трудова злополука са едва 962.

София град води класацията по брой работещи пенсионери с над 69 хиляди души, следвана от Пловдив с над 30 хиляди, Варна с повече от 21 хиляди и Бургас с близо 15 хиляди. Любопитен факт е, че 6 пенсии са били преизчислени в Турция.

Тези данни подчертават значимостта на продължаващата трудова дейност за много пенсионери в България, както и влиянието ѝ върху техните доходи и качество на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Справедливо ли е!?
    Има 4-ма души към 2024 г. в страната, които получават и пенсия над максималната за осигурителен стаж и възраст. 2079 българи българи получават максималната пенсия от 3400 лева. Реални пенсии над тавана по закон у нас могат да получават само бивши министър-председатели, президенти и членове на Конституционния съд. Според статистиката на НОИ от 2079-та българи, които взимат най-високите пенсии в държавата 1751 човека са мъже, а 328 жени. Колкото до онези с пенсии над максималния праг, проверка показва, че мъжете сред тях са трима, а жената е само 1 – всичките от София. Таванът на пенсиите остана замразен през тази година на 3400 лв.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари