Путин и Ердоган ще обсъдят създаването на газов хъб в Турция

0
Срещата между двамата лидери ще се проведе в рамките на предстоящата среща на върха на организацията БРИКС
Срещата между двамата лидери ще се проведе в рамките на предстоящата среща на върха на организацията БРИКС Снимка: ТАСС / Архив

Казан става център на важни геополитически разговори

Путин и Ердоган ще обсъждат създаването на газов хъб в Турция.

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, планират да обсъдят възможността за създаване на международен газов хъб на турска територия по време на предстоящата среща в град Казан. Информацията бе потвърдена от пресслужбата на руския държавен глава, цитирана от ТАСС.

Място и време на срещата

Срещата между двамата лидери ще се проведе в рамките на предстоящата среща на върха на организацията БРИКС, която ще се състои от 22 до 24 октомври 2024 година в Казан - столицата на република Татарстан, част от Руската федерация.

Фокус върху енергийното сътрудничество

Според изявлението на руската пресслужба, Путин и Ердоган ще обсъдят редица въпроси, свързани с енергийното сътрудничество между двете страни. Специален акцент ще бъде поставен върху проекта за създаване на международен газов хъб на територията на Турция.

Съществуващи газови връзки

В съобщението се подчертава успешното функциониране на газопроводите "Син поток" и "Турски поток", които преминават по дъното на Черно море. Тези проекти са пример за ефективното сътрудничество между Русия и Турция в газовия сектор.

История на идеята за газов хъб

Идеята за създаване на газов хъб на турска територия за доставки на газ към Европа не е нова. Тя беше предложена от руския президент Владимир Путин през октомври 2022 година и получи подкрепата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари