Пуснаха на свобода убиеца на бургаската банкерка Павлинка Йовчева

0
Любомир Симеонов е освободен условно предсрочно от затвора
Любомир Симеонов е освободен условно предсрочно от затвора Снимка: БГНЕС

Любомир Симеонов е освободен условно предсрочно от затвора

Любомир Симеонов, осъден за хладнокръвното убийство на бургаската банкерка Павлинка Йовчева, бе освободен предсрочно след решение на Апелативния съд, пише България днес. Това се случва почти 11 години след разстрела, който шокира целия град. Въпреки че на първа инстанция Софийският градски съд отказа да удовлетвори молбата за предсрочно освобождаване на бившия военен, апелативните съдии взеха решение, което предизвика широк обществен резонанс.

Случаят на Любомир Симеонов: Хронология на убийството

На 23 септември 2013 година, 54-годишната Павлинка Йовчева, директор на „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк, бе убита от Любомир Симеонов на ул. „Поп Грую“ в центъра на Бургас. Симеонов предварително проучва къде живее и как се придвижва Йовчева до работата си. На фаталния ден той я застрелва в гърдите от близко разстояние, след което бяга от местопрестъплението. Убийството бе извършено с пистолет „Макаров“, който Симеонов закупил от двама непознати роми в Павел баня няколко месеца по-рано.

Симеонов е задържан в Сливен, където планирал да направи публично изявление пред медиите. Той признава вината си и разкрива мотивите си за убийството - обида и гняв, породени от отказ за кредит, който бил жизненоважен за неговия бизнес. Въпреки признанията му, съдебно-психиатричната експертиза установява, че той е психично здрав и убийството е било внимателно планирано.

Присъдата и предсрочното освобождаване

За жестокото убийство Любомир Симеонов бе осъден на 20 години затвор, но след излежани 10 години и 10 месеца, той бе освободен предсрочно с 5 години и 7 месеца условна присъда. През този период той ще бъде подложен на изпитателен срок и пробация.

Решението на Апелативния съд, подписано от съдия Венелин Иванов и неговите колеги, бе основано на множество фактори, включително добро поведение на Симеонов в затвора, дисциплинираност и положително отношение към труда. Затворническата администрация също подкрепяше предсрочното му освобождаване, като посочва, че при него е настъпила трайна и необратима положителна промяна. Докладите отбелязват, че рискът от рецидив е значително намален.

Спорни въпроси между съдиите

Основният спорен въпрос между Софийския градски съд и Апелативния съд беше големият остатък от присъдата, който трябваше да бъде излежан. Съдия Лилия Георгиева от СГС подчерта, че този остатък не може да бъде пренебрегван, докато апелативните магистрати сметнаха, че законът не поставя ограничения в зависимост от оставащото време за излежаване на присъдата.

Симеонов, който е на 69 години, уверява съда, че никога не е предавал доверието на хората и няма да го направи и сега. Неговата защита го описва като човек с висок интелектуален капацитет, добра социална компетентност и дисциплинираност.

Живот в затвора

Зад стените на затвора Любомир Симеонов не се е оставил на съдбата си. Той участва в различни програми за въздействие, включително „Толерантност в затвора, толерантност в живота“, и е участвал в творчески конкурс, където пише есе на тема „Обесването на Васил Левски“. Неговото досие показва, че е бил инициативен и е оказвал съдействие на останалите лишени от свобода. Симеонов дори се включва в периодични дарения към Дом за сираци „Св. Николай“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    daskal
    До 2 и 3 - Пишете като грамотни хора. Мислите ли, че така трябва да решаваме проблемите си - с убийство?
  • -1
    3
    Аз
    Точно така. Банкерката го беше изнудвала жестоко. И не само за отпускане на кредит, а и за унищожаване на бизнеса му. Това е причината за убийството. Бил е притиснат до стената, или да се самоубие, или другото. Ако имахме нормална държава това убийство нямаше да стане, а банкерката щеше да е в сливенския затвор.
  • 2
    2
    Спокоен до 1
    Вероятно ти изневерява паметта, но пък и наистина случая е от преди доста време. Човекът е имал макар и не мащабен, но стабилен бизнес. Работил е много пъти с тази банкерка, докато тя виждайки, че има леко "разклащане" в бизнеса му, не започва да го мародерства - "Ще ти отпусна кредит ама ти ще ми дадеш половината от парите". То и аз вече съм изпозабравил подробностите, но беше мръсна, изнудваческа история.
  • 5
    1
    daskal
    Милостива държава! Към престъпниците. Жертвите и близките им - кучета ги яли! 10 години за обмислено, подготвено и напълно съзнателно убийство! Щото човекът се обидил. Бахмааму!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари