Противоречив проект разбуни духовете в центъра на Русе

4
Липса на прозрачност и обществено обсъждане предизвиква недоволство сред русенци
Липса на прозрачност и обществено обсъждане предизвиква недоволство сред русенци

Липса на прозрачност и обществено обсъждане предизвиква недоволство сред русенци

Жители на квартал в центъра на Русе изразяват несъгласие с планирано благоустройство на общински терен, което включва изграждане на волейболно игрище в непосредствена близост до жилищни блокове. Проектът, иницииран от плевенската фирма "ДММ - Дизайн" ЕООД, е одобрен от общинските власти, но среща съпротива от местното население поради опасения за качеството на живот в района.

Спорни моменти в проекта и липса на обществено обсъждане

Инвестиционното намерение за благоустрояване на общински терен в квартал 205, ПИ 63427.2.2136, заключен между улица "Цариград", механа "Русе", гаражи, блок "Мургаш" и блок "Георги Димитров" (сега известен като блок "Орхидея"), е било обявено още през юни 2022 година. Главният архитект на Русе е дал разрешение за проекта през юли 2022 година, а обществената поръчка е обявена като приоритетна в ДВ, брой 38 от април 2024 година.

Въпреки това, според информация от местни жители, обществеността не е била адекватно информирана за плановете. На сайта на общината липсва обявление за проекта, а общинските власти твърдят, че обществено обсъждане не е необходимо, тъй като теренът е частна общинска собственост.

Спорна собственост на терена

Проучване на кадастралната карта на град Русе обаче показва, че имотът се води като съсобственост с общината. Нотариалните актове на собствениците на имоти в същия терен разкриват, че части от него са били отчуждени за строителството на жилищната част от блок "Орхидея" на улица "Борисова" № 63.

Собствеността на терена се оказва спорна, тъй като в кадастъра е посочен нотариален акт от 1981 година, докато за общинската собственост се изисква издаването на отделен акт за собственост. Законът предвижда такива актове да бъдат издадени до 2008 година за терените без документи.

Опасения на жителите

Жителите на района изразяват множество притеснения относно планираното благоустройство:

  1. Шумово замърсяване: В района вече има две детски площадки и механа, които генерират значителен шум. Добавянето на волейболно игрище би увеличило акустичното натоварване в затвореното от жилищни сгради пространство.
  2. Безопасност и сигурност: Преграждането на улицата зад блок "Орхидея" би намалило наличните паркоместа и увеличило риска от инциденти поради повишения пешеходен трафик.
  3. Нарушаване на личното пространство: Жителите на по-ниските етажи на околните блокове се опасяват от нарушаване на личното им пространство и уединение.
  4. Намаляване на зелените площи: Проектът предвижда намаляване на и без това оскъдните зелени пространства в района.
  5. Недостиг на паркоместа: Строителните дейности и последващото преустройство на района биха усложнили допълнително проблема с паркирането.

Реакция на общността

В отговор на плановете на общината, жителите на блок "Орхидея" са организирали подписка, изразяваща несъгласието им с проекта. Подписката е внесена в Община Русе, като се очаква реакция от страна на местните власти.

Въпроси без отговор

Остават редица въпроси относно прозрачността на процеса по одобряване на проекта:

  • Защо не е проведено обществено обсъждане на инвестиционното намерение?
  • Как е възможно Регионалната здравна инспекция (РЗИ) да одобри проект за волейболно игрище в гъсто населен жилищен район?
  • Каква е точната собственост на терена и защо има несъответствия в документацията?

Жителите на района очакват отговори на тези въпроси и се надяват на преразглеждане на проекта с оглед на техните притеснения за качеството на живот в квартала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    15
    Чукча
    Всъщност истината е,че съм педал и обичам да ме бият с верига докато ме опъват отзад!
  • -1
    14
    Чукча
    Сериозно ли някой си мисли, че там ще се събират волейболисти? Абе хора, вие в някоя паралелна вселена ли живеете? В 21 вечер се прибирам към дома си с масивна верига и тежък катинар в ръката за заключване на колело. Е, нямам колело. Но верига имам. Не нося нож заради затворническите последици от "неправомерна самозащита". Сериозно ли не сте виждали надраните наркози по улиците?
  • 1
    13
    замислен
    В Русе често пъти направено добро носи след себе си проклятие и зло.Постоянно в добрите намерения са скрити и тайни частни въжделения.Селяния с алчност и простотия заля града и майката му еба.
  • 2
    12
    Холандес
    Един Публичен Дом е идеален в тази локация. Тъкмо няма да се срамят по кабинетите, а в уютен Дом, Публичен. Инш Аллах.
  • -1
    11
    селянин
    Пичове, не се сърдете, ама мястото си е истинска кочина. Отделно, построяването на игрище, ще привлече само наркомани и отрепки.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари