Протест и контрапротест заради новите правила за шофьорските курсове

0
Кои са спорните моменти?
Кои са спорните моменти? Видео: NOVA

Кои са спорните моменти?

Автоинструктори излязоха на протест в центъра на София срещу предлагани промени в Наредбата за шофьорските курсове, съобщи NOVA. На същото място обаче се проведе и контрапротест, в който участници изразиха подкрепа за новите мерки, целящи подобряване на обучението на бъдещите шофьори.

Основни промени в наредбата

Сред основните промени, предизвикали недоволството на автоинструкторите, е ограничението на броя на явяванията на кандидатите за водачи на превозни средства. Според новите разпоредби, всеки курсист ще има право на не повече от четири опита да издържи както теоретичния изпит с листовки, така и практическия изпит по управление на автомобил.

Допълнително, значително се увеличава броят на задължителните часове за кормуване – от 31 на 42. Това изменение предизвика различни реакции сред инструкторите, като част от тях смятат, че по-големият брой часове ще оскъпи курсовете и ще натовари излишно кандидатите, докато други изразиха подкрепа с мотива, че повече практика ще подобри уменията на младите шофьори.

За първи път в програмата на шофьорските курсове се въвежда задължително нощно шофиране, както и обучение в реални условия на магистрала, в силен трафик и при неблагоприятни атмосферни условия като мъгла. Това нововъведение цели подготовката на курсистите за различни предизвикателства на пътя, с които те могат да се сблъскат в ежедневието.

Спорните моменти

Сред спорните моменти в новата наредба е липсата на задължително обучение на полигон. Част от инструкторите смятат, че това е необходимо за усвояването на основни маневри и техники на управление в безопасна среда, докато други настояват, че реалната пътна обстановка е по-полезна за курсистите.

Протестиращите автоинструктори са на мнение, че предложените промени ще създадат затруднения както за тях самите, така и за кандидат-шофьорите. Те изразиха опасения, че увеличаването на броя на часовете и въвеждането на нови изисквания ще доведе до по-високи разходи за курсистите и до по-ниска успеваемост на изпитите.

От друга страна, контрапротестиращите заявиха, че новите мерки са необходима стъпка за повишаване на безопасността на пътя и за подготовката на по-добре обучени водачи. Те подчертаха, че условията на обучение трябва да отговарят на реалните предизвикателства на пътната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    България
    По-строгите мерки при шофьорските курсове в България биха могли да донесат няколко ползи, включително: 1. **Повишаване на безопасността на пътя**: По-строгите мерки могат да гарантират, че новите шофьори придобиват необходимите знания и умения, за да управляват безопасно автомобил, което би могло да намали броя на произшествията и инцидентите на пътя. 2. **Подобряване на обучението**: С акцент върху по-строго обучение, кандидат-шофьорите могат да получат по-добра подготовка по важни теми като правилата за движение, оказване на първа помощ и управление в различни пътни условия. 3. **Намаляване на неквалифицираните шофьори**: Строгите курсове могат да помогнат за елиминиране на случаите, в които хора получават свидетелства за управление без да имат необходимите умения. 4. **Повишена осведоменост за пътната култура**: Акцентиране върху отговорното поведение на пътя би могло да доведе до по-добро разбиране и уважение към правилата за движение и останалите участници в движението. 5. **Дългосрочни икономически ползи**: Намаляването на пътнотранспортните произшествия би могло да окаже положителен ефект върху разходите за здравеопазване и спешни услуги, както и да намали загубите, свързани с материални щети. Въпреки това, е важно да се намери баланс между строгост и практическа приложимост, за да не се ограничава достъпът до шофьорски курсове несъразмерно.
  • 0
    4
    Стефан
    Браво! Колкото по-малко възможност за корупция има толкова по-добре!
  • 3
    3
    Hans Grüber
    Абсолютно подкрепям новите правила ,трябва да се почне отнякъде! Е ще има по малко за крадене ,но ще има по голям контрол което в крайна сметка може да спаси живот!
  • 6
    2
    такаа...
    Нали се жалват всички дружно, че много пишлемета мрат кат мухи по улиците, а като се предлага по-качествено обучение (което не е гаранция, че пак няма да дерибействат после) се жалват като курви.Нека се усложнят курсовете, че всеки от кол и въже седнал да върти геврека и да се прави на шофьор, Мама ви да еба аз измекяри.
  • -4
    1
    ...
    Сега вече, ще трябва да направят магистралата за Търново, щом е задължително. С правенето на мъгла, обаче, май ще се затруднят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари