Простреляният на границата румънец нападнал полицай с моторна резачка

0
Инцидент между румънски граждани и български граничари край брега на Дунав
Инцидент между румънски граждани и български граничари край брега на Дунав

Инцидент между румънски граждани и български граничари край брега на Дунав

Инцидент по време на полицейска операция срещу незаконна сеч край река Дунав доведе до раняването на румънски гражданин и български полицай. Случаят, станал на 3 октомври 2024 година, предизвика дипломатическа активност между България и Румъния.

Около 18:00 часа служители на Районно управление - Никопол и Регионалната дирекция по горите провеждали рутинна проверка в крайречната зона, когато чули звук от моторен трион. При установяване на визуален контакт с предполагаемите нарушители, полицаите дали ясни разпореждания, които обаче не били изпълнени.

Вместо да се подчинят, заподозрените проявили агресия, насочвайки опасни инструменти - моторен трион и вила - към служителите на реда. В опит да овладеят ситуацията, полицаите произвели над 15 предупредителни изстрела във въздуха.

Въпреки това, един от нарушителите успял да нарани полицай с моторната резачка, причинявайки му телесни повреди. В хода на последвалата схватка, другият заподозрян бил задържан, а първият - неволно прострелян.

Незабавно били предприети мерки за оказване на медицинска помощ на пострадалия. След като било установено, че двамата нарушители са румънски граждани, влезли незаконно в България, раненият бил транспортиран до най-близкото лечебно заведение в Румъния.

Задържаният румънски гражданин е с повдигнати обвинения и 72-часова мярка за неотклонение. Образувано е досъдебно производство по членове 279, 270, 235 и 131 от Наказателния кодекс, а случаят е докладван на прокурор от Районна прокуратура - Плевен.

Инцидентът предизвика бърза реакция на най-високо ниво. Министърът на вътрешните работи Атанас Илков проведе телефонен разговор с румънския си колега Каталин Предою, при който двамата обсъдиха случая и координираха действията на властите от двете страни.

От МВР - София подчертават, че всички служители, участвали в операцията, са били с необходимите отличителни знаци. Започнало е цялостно разследване за изясняване на фактическата обстановка, като е потърсено съдействие и от румънските власти.

Случаят повдига въпроси за трансграничното сътрудничество в борбата с незаконната сеч и подчертава необходимостта от засилени мерки за опазване на горите в крайдунавския регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    123
    Време е за камери на гърдите, записващи цялата смяна на всеки полицай. От липсата на това двама олигофрена от министерствата са ланкали едни безсмислени простотии. Камерата на гърдите, записва звук и картина с висока резолюция всички предупреждения и да му пръскат тиквата без никакви угризения. Извинявайте но ако Бг. бракониер постъпи така с Румънски граничен патрул последствиета ще далеч по-брутални за Българина. Румънските граничари мноого отдавна са с екшън камери с нагръдници по униформата. Тук сме племе на мафията от бронзовата ера. Посягат, стреляш в тиквата, пускаш им записа и им връщат трупа след 2 г. във фризера, да се чудят как да го закопават. Точка!
  • 9
    1
    Русенец
    Да го бях думнали в тиквата куха циганска!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари