Производители: Ябълките опадаха преди да узреят

1
Този сезон реколтата е слаба
Този сезон реколтата е слаба Видео: NOVA

Този сезон реколтата е слаба

Тази година реколтата от ябълки ще бъде значително по-слаба, предупреждават производителите. Причината за това е масовото преждевременно опадане на плодовете от дърветата, още преди да узреят. Институтът по земеделие в Кюстендил, разположен в близост до село Ябълково, също е засегнат от този проблем. Специалистите обясняват, че сушата и недостатъчните валежи през лятото и зимата са основните фактори за намалената реколта.

Димитър Сотиров от Института споделя пред NOVA, че негативните ефекти са се забелязали още през зимата, когато липсата на сняг и дъжд е затруднила развитието на плодните пъпки. "Зимните температури бяха прекалено високи – над 15-20 градуса, което нарушава процеса на образуване на плодните пъпки. Това не засяга само ябълките, но и други овощни култури", обяснява той.

Засегнати са не само районите около Кюстендил, но и тези в Благоевград и Перник. Освен по количеството, сушата влияе и върху качеството на ябълките, като ги оставя по-дребни и по-малко сочни.

Въпреки това, местните производители подчертават, че българските ябълки продължават да превъзхождат вносните. "Българските ябълки може да не изглеждат толкова добре, но са по-сладки, по-сочни и съдържат по-малко пестициди," твърди Сотиров, препоръчвайки потребителите да избират местната продукция пред вносната.

Докато трае брането на ябълки, Институтът по земеделие организира посещения за ученици от столични училища и детски градини. Децата първо рисуват, а след това се наслаждават на вкусните ябълки, откъснати директно от дървото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари