Производители на грозде отчитат най-лошата година от три десетилетия

1
Милка Велкова заяви, че ще е доволна, ако добивът достигне наполовина на миналогодишния
Милка Велкова заяви, че ще е доволна, ако добивът достигне наполовина на миналогодишния Видео: bTV

Милка Велкова заяви, че ще е доволна, ако добивът достигне наполовина на миналогодишния

Милка Велкова, производител на винено грозде от село Долно Линево, отчита 2024 година като една от най-лошите в метеорологично отношение за сектора. Според нея всички неблагоприятни фактори са се натрупали през тази година, което е поставило под сериозна заплаха добивите. Велкова сподели пред bTV, че ще бъде удовлетворена, ако успее да постигне наполовина от миналогодишния добив.

През април, температурите в региона рязко се покачиха над 30 градуса, което провокира бързото развитие на лозовите насаждения. Този ранен старт обаче беше последван от студен май, когато термометърът падна до 7-9 градуса, което доведе до проблеми с опрашването на лозите. Велкова допълва, че след студените майски дни, се е задълбочило трайно засушаване, което допълнително е засегнало лозята.

Въпреки неблагоприятните условия, производителите отчитат високо качество на гроздето. Причината за това е липсата на заболявания по растенията, благодарение на което реколтата е останала здрава. Въпреки това, добивите са много по-ниски от обичайното, а реколтата е готова за прибиране с месец по-рано от обичайното.

Проблемът не се ограничава само до количеството грозде. Според Велкова, пазарът в момента е изключително свит и лозарите срещат трудности при продажбата на своите продукти. Ниското търсене, съчетано с лошите добиви, създава допълнителни предизвикателства за производителите на винено грозде.

Велкова отбеляза, че обединението на лозарите вече работи с властите, за да се намерят подходящи мерки за подпомагане на сектора. Въпреки че има опити за диалог с институциите, Велкова подчертава, че субсидиите за българските лозари са значително по-ниски в сравнение с тези в страните от Западна Европа. Това затруднява конкурентоспособността на българските производители на европейския пазар и ограничава възможностите им за развитие.

Необходимостта от по-сериозна подкрепа от страна на държавата е очевидна, според Велкова, особено предвид все по-честите екстремни метеорологични явления, които оказват натиск върху земеделските производители. „Ако не бъдат предприети адекватни мерки, бъдещето на производството на винено грозде в страната може да се окаже в сериозна опасност“, предупреди тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари