Проф. Васил Каракостов: Здравната каса се превърна в "Али Баба"

0
Милиарди се харчат безконтролно в здравеопазването
Милиарди се харчат безконтролно в здравеопазването Снимка: Bulgaria On Air

Милиарди се харчат безконтролно в здравеопазването

В разгара на продължаващия дебат относно управлението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Конституционният съд на Република България взе решение да възстанови Станимир Михайлов на поста управител на институцията. Това развитие идва в момент, когато здравната система в страната е изправена пред множество предизвикателства, включително контрола върху разходването на значителни финансови ресурси.

Професор Васил Каракостов, изтъкнат специалист от Клиниката по неврохирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски", сподели своите наблюдения относно текущото състояние на здравеопазването в България по време на интервю за предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Без да имам всякакви политически пристрастия и обвързаности, мога да споделя мнението на много хора, че в настоящия етап и последните години се създава впечатлението в хората, че се води борба за това кой да бъде Али Баба," коментира професор Каракостов, визирайки конкуренцията за контрол над НЗОК.

Експертът изрази загриженост относно управлението на значителните финансови ресурси на здравната каса, посочвайки, че за текущата година са предвидени около 8 милиарда лева, от които вероятно половината вече са изразходвани. Той подчерта липсата на ефективен европейски контрол върху тези средства.

Професор Каракостов алармира за случаи на безконтролно харчене в здравните заведения, илюстрирайки проблема с конкретен пример от практиката. Той описа случай на пациентка, хоспитализирана след падане и болки в гърба, която е била лекувана по две клинични пътеки, несъответстващи на реалното ѝ състояние - за епилепсия и заболяване на периферните нерви.

"Това е един от хилядите случаи," подчерта професорът, акцентирайки върху потенциалните негативни последствия от подобни неточни диагнози, включително затруднения при бъдещи административни процедури като издаване на шофьорска книжка.

Специалистът изрази силна критика към липсата на законност в системата, въпреки наличието на писани закони. Той призова за по-строги санкции срещу злоупотребите, включително финансови наказания и забрана на дейността за нарушителите.

Друг съществен проблем, който професор Каракостов изтъкна, е липсата на национален онкологичен регистър. Той призова бъдещите министри на здравеопазването да поемат конкретен ангажимент за създаването на такъв регистър, подчертавайки, че това би могло да се осъществи в рамките на два до три месеца.

В заключение, професорът отбеляза, че цялостното качество на здравеопазването в страната не е на достатъчно високо ниво и призова за фокус върху същинските проблеми в сектора, вместо върху странични въпроси като вендинг машините.

Развитието около управлението на НЗОК и коментарите на експерти като професор Каракостов подчертават необходимостта от спешни реформи и по-ефективен контрол в българската здравна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари