Проф. Румяна Коларова: Няма нищо договорено. ИТН не искат да са "златен пръст"

1
Колкото по-бързи са следващите избори, толкова по-добре за ГЕРБ, посочи политологът
Колкото по-бързи са следващите избори, толкова по-добре за ГЕРБ, посочи политологът

Колкото по-бързи са следващите избори, толкова по-добре за ГЕРБ, посочи политологът

В тази ситуация, с това съотношение на парламентарните мандати няма нищо договорено.

Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Румяна Коларова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя е категорична, че все още няма договорка и всички партии действат по инерция от изборите.

"Борисов твърде много се страхуваше от протести и твърде много се влияеше от корпоративни интереси. Новите партии след 2020 г. твърде много считат, че протестът е зад тях и твърде много се съобразяват с техни симпатизанти, които имат по-видимо присъствие в социалните медии. Това са две патологии в българската политика", отчита политологът.

В продължение на месеци, дори години по неадекватен начин се интерпретират нагласите, желанията и очакванията на избирателите. Политиците твърде много се съобразяват с предпочитанията на една малка, ограничена група от хора, която обаче има много силно влияние. Дали то се изразява чрез мрежи за корупционно влияние или чрез публично присъствие, няма значение, смята Коларова.

"Не мога да си обясня това поведение на българските политици, 6 поредни избора", подчерта проф. Коларова. По думите ѝ, последните 4 избора са "абсолютно ирационални".

В момента времето работи за ГЕРБ, подчерта тя.

"Служебното правителство, каквото е, не работи за президента, не работи и за някакъв вид опозиция на ГЕРБ. Ако не може да се постигне работеща формула, колкото по-бързи са следващите избори, толкова по-добре за ГЕРБ."

ДПС и ИТН няма да се наемат да сформират мнозинство при тази стратегия на останалите партии, посочи проф. Коларова.

"ИТН въобще не искат да бъдат наричани "златен пръст".

"Простодушната представа на Кирил Петков, че ще излязат в опозиция, на БСП по същия начин, на "Възраждане" и "Величие" – че оттук нататък ще растат, защото ругаят останалите, няма да сработят. Ако имаме много бързи избори, тяхното присъствие ще бъде унизително по-малко, отколкото е в момента", направи прогноза политологът в предаването "Преди всички".

Печелившата позиция на ДПС не е да е говорител на всички останали партии и непрекъснато да ги измества, отбеляза проф. Румяна Коларова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Иван Асен
    Като ще стой само по студията поне някой зъб да беше пооправила че като храня и я вида всичко отива на кино
  • 4
    1
    Ss
    На майка ти путката!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари